News-1

Gündem

Burkina Faso, Gine ve Mali, Nijer'e Yapılacak Bir Müdehaleyi Savaş İlanı Sayacak !

Nijer'in komşuları, devrik Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'u geri getirmeye yönelik herhangi bir müdahalenin kendilerine karşı 'savaş ilanı' olarak kabul edileceğini bildirdi.

Eklenme: 01.08.2023 14:49:37
Bu Haberi
Paylaş

Burkina Faso ve Mali'nin askeri hükümetleri, geçen hafta Nijer'deki darbe liderlerine yönelik herhangi bir askeri müdahalenin kendi uluslarına karşı bir “savaş ilanı” olarak kabul edileceği konusunda uyarıda bulundu.

Nijer'in komşuları uyarıyı, Batı Afrikalı liderlerin Nijer'in görevden alınan Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'u görevine iade etmek için güç kullanmakla tehdit etmesinden sonra, Pazartesi günü ortak açıklama metni yayınladılar .

Mali's coup leader Assimi Goïta seizes power again - BBC News

İki ülkenin askeri hükümetleri, "Burkina Faso ve Mali'nin geçiş hükümetleri, kaderlerini ellerine almaya ve egemenliklerinin tamlığını tarih önünde üstlenmeye tam sorumlulukla karar vermiş olan Nijer halkına kardeşçe dayanışmalarını ifade ediyorlar." açıklamasında bulundu.

Mali and Burkina Faso warn against any foreign military intervention in  Niger | Africanews

"Nijer'e yönelik herhangi bir askeri müdahale, Burkina Faso ve Mali'ye savaş ilanına eşdeğer olacaktır" uyarısında bulunarak, böyle bir hareketin "tüm bölgeyi istikrarsızlaştırabilecek" "feci sonuçlara" yol açabileceğini de sözlerine eklediler.

Juyin Mulki: Kasashen Burkina, Guinea Da Mali Sun Yi Barazanar Taimakawa  Nijar Kan Yaki Da ECOWAS

Burkina Faso ve Mali'nin ardından dün akşam saatlerinde Gine Cumhuriyetinden de benzer bir açıklama geldi. Bir askeri yetkilinin akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Gine Cumhuriyeti olarak ECOWAS’ın askeri müdahalesine karşı Mali ve Burkina Faso’nun yanında Nijer’e destek" dedi.