Nijer'in kuzeybatısındaki yer alan Tabatol ilçesinde terör operasyonundan dönen ordu birliklerine düzenlenen saldırıda 29 asker hayatını kaybetti. Ülkede 3 gün ulusal yas ilan edilirken, saldırı askerin yönetime 26 Temmuz'da el koymasından bu yana yaşanan en kanlı saldırı olarak kayda geçti.
Eklenme: 03.10.2023 14:15:27Nijer, askeri rejimin krize ‘siyasi çözüm’ için Cezayir'den gelen arabuluculuk teklifini incelemeyi kabul ettiği bir dönemde meydana gelen terör saldırısında 29 askerin ölmesinin ardından yas tutuyor.
Nijer Savunma Bakanlığı'nın basın açıklamasına göre, yüzden fazla teröristin el yapımı patlayıcıları ve kamikaze saldırı araçlarının kullandığı saldırıda, Mali sınırı yakınındaki Tabatol'daki güvenlik güçlerine ait bir müfreze hedef alındı.
OPERASYONDAN DÖNEN ORDU BİRLİKLERİNE SALDIRI
Nijer Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, kuzeybatıda yer alan Tabatol ilçesinde terör operasyonundan dönen ordu birliklerinin saldırıya uğradığı ifade edildi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 29 askerin yaşamını yitirdiği, 2 askerin ağır yaralandığı belirtilen açıklamada, çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği kaydedildi. Açıklamada, ülkede 3 gün ulusal yas ilan edildiği bildirildi.
DARBE SONRASI EN KANLI SALDIRI
Saldırı, askerin yönetime 26 Temmuz'da el koymasından bu yana yaşanan en kanlı saldırı olarak kayda geçti. Ağustosta da '3 ülke sınırı' olarak bilinen Nijer, Mali ve Burkina Faso'nun ortak paylaştığı sınır hattının Nijer tarafında yer alan Tillaberi bölgesinde düzenlenen terör saldırısında 17 asker yaşamını yitirmişti.
SINIR HATTINA SIK SIK SALDIRI DÜZENLENİYOR
Liptako Gourma adıyla da bilinen ve Almanya'nın yüz ölçümünden büyük bu sınır hattında DEAŞ bağlantılı terörist gruplar sık sık saldırı düzenliyor.
CEZAYİR ARABULUCULUĞU
Pazartesi öğleden sonra Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Niamey'in Nijer krizine siyasi bir çözüm getirmeyi amaçlayan Cezayir arabuluculuğunun kabul edildiğini açıkladı.
Nijer Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklamasına göre Niamey, "Nijerli yetkililerin Cezayir'in arabuluculuk teklifini incelemeye hazır olduğunu ifade etti" açıklaması ile durumu doğruladı. Ancak ordu, sivil yönetime geçiş süresinin herhangi bir arabulucu tarafından değil, Nijer'deki 'kapsayıcı bir ulusal forum' tarafından belirleneceğini doğrulayarak, takvimin kontrolünü elinde tutmayı amaçladıklarını yineledi.
Nijer'in nüfuz sahibi komşusu Cezayir, dün gerçekleştirilen basın açıklamasında bir geçiş döneminden bahsetmemiş olsa da, Ağustos ayı sonunda 'herkesin rızasıyla yönetilen ve tüm tarafların kabul ettiği' bir sivil otoritenin gözetimi altında altı aylık bir süre teklif etmişti.
Nijer'in cunta lideri General Abdourahamane Tiani, Ağustos ayında yaptığı açıklamada en fazla üç yıllık bir geçiş istediğini açıklamıştı.