News-1

Afrika

Cibuti'de Türkiye Tarafından İnşa Edilen Baraj Hayat Kurtardı Bakan Teşekkür Etti

Her sene yaşanan sel felaketlerinde onlarca insanın yaşamını yitirdiği, binlerce insanın etkilendiği Cibuti'de bu sene hiç kimse hayatını kaybetmedi. Türkiye tarafından hibe edilen baraj binlerce insanın yaşamına dokundu.

Eklenme: 06.01.2023 15:27:22 | Güncelleme: 06.01.2023 15:38:06
Bu Haberi
Paylaş

İnşa ettiği eserlerle Afrika’ya gönül köprüleri kuran Türkiye, Cibuti’de yüz binlerce insanın hayatını değiştirdi. Her yıl sel ve baskınlara onlarca canı kurban veren Cibuti’de Türkiye’nin inşa ettiği baraj sayesinde bu yıl hiç can kaybı yaşanmadı.

Düzensiz bir yağış rejimine sahip olan Doğu Afrika ülkesi Cibuti, sel ve baskınlara her yıl onlarca canı kurban veriyordu. Tarım alanları büyük zarar görüyor, binlerce insan da evsiz kalıyordu. Ülke nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı başkent Cibuti’de hayat aylarca felç oluyordu. Başkent yakınlarına bir baraj inşa ederek felaketleri önleme sözü veren ABD ve Fransa, vaadini yerine getirmedi. Felaketi önlemek Türkiye devreye girdi. Baraj yapılması için 2016 yılında anlaşma imzalandı. Ambouli Dostluk Barajı adı verilen barajın inşası, 2019 yılı sonlarına doğru hizmete alındı.

Geçtiğimiz hafta Cibuti, yine geçmiş yıllarda olduğu gibi aşırı yağışa maruz kaldı. Bu kez su baskınları da can kaybı da yaşanmadı. Cibuti Ekonomi Bakanı Ilyas M. Dawaleh, sosyal medya üzerinden Türk bayrağını ekleyerek Türkiye’ye teşekkür etti. Dawaleh mesajında, “Her selde savunmasız kalan Cibuti, Türk kardeşlerimizin inşa ettiği baraj sayesinde felaketlerden kurtuldu” dedi.