News-1

Gündem

Gazze Şeridi'nde 4 Günlük Ateşkes Başladı

İsrail’in Gazze işgalinde 4 günlük ateşkes yürürlüğe girdi, Gazze'de esirlerin ilk kısmının serbest bırakılması bekleniyor.

Eklenme: 24.11.2023 12:00:35
Bu Haberi
Paylaş

İsrail işgal güçleri 23 Kasım 2023 Perşembe günü işgal topraklarının güneyinde, Gazze Şeridi sınırına yakın bir noktada görülüyor.

Ateşkes yerel saatle sabah 07.00'de başladı ve en az 4 gün sürecek. Her iki taraf da önce kadın ve çocukları serbest bırakacak. İsrail, serbest bırakılan her 10 esir için ateşkesin 1 gün daha uzatılacağını duyurdu.

İsrail ve Hamas arasında Gazze'de 4 günlük ateşkes, cuma sabahı yürürlüğe girdi. Müzakerelerin 'pürüzler' nedeniyle uzamasının ardından başlangıçta ilan edilenden bir gün sonra, Hamas'ın elindeki onlarca esirin ve İsrail tarafından esir alınan Filistinlilerin serbest bırakılması için zemin hazırlandı.

Katar'ın öncülüğündeki diplomatik atılım, Gazze'de haftalardır İsrail bombardımanına maruz kalan 2,3 milyon Filistinlinin yanı sıra 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu sırasında esir alınan yakınlarının akıbetinden endişe eden aileler için de bir nebze rahatlama vaat ediyor.

Ateşkes yerel saatle sabah 07.00'de başladı ve en az 4 gün sürecek. Bu süre zarfında Gazze'de iktidardaki Hamas, 7 Ekim'de Kassam Tugayları ve diğer direniş grupları tarafından esir alınan yaklaşık 240 rehineden en az 50'sini serbest bırakma sözü verdi. Hamas, İsrail'in de 150 Filistinli esiri serbest bırakacağını söyledi.

Her iki taraf da önce kadın ve çocuk esirleri takas edeceklerini duyururken, İsrail, serbest bırakılan her 10 esir için ateşkesin bir gün daha uzatılacağını açıkladı.

Esirler için ateşkes anlaşmasına, Katar, ABD ve Mısır'ın arabuluculuk yaptığı, haftalar süren yoğun dolaylı müzakereler sonucunda varıldı. Eğer anlaşma sağlanırsa, İsrail'in 7 hafta önce Gazze’ye savaş ilan etmesinden bu yana çatışmalarda ilk önemli ara verilmiş olacak.

 

“ATEŞKES SONRASINDA EN AZ 2 AY DAHA SAVAŞ SÜRECEK”

Anlaşma, Gazze'nin büyük bölümünü yerle bir eden, işgal altındaki Batı Şeria'da şiddetin artmasına neden olan ve Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir 'yangın' korkusu yaratan savaşın nihayet sona erdirilmesi umutlarını artırdı.

İşgalci İsrail bu tür spekülasyonlara karşı çıkarak ateşkes sona erdiğinde saldırılarına devam etmeye kararlı olduğunu belirtti. İşgalci İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, işgal güçlerine verdikleri molanın kısa süreceğini ve savaşın en az 2 ay daha yoğun bir şekilde devam edeceğini söylediği aktarıldı.

İsrail işgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu da ateşkesin sona ermesinin ardından Hamas'ın askeri kabiliyetlerini yok etmek, Gazze'deki 16 yıllık egemenliğine son vermek, Hamas ve diğer direniş grupları tarafından Gazze'de tutulan tahmini 240 esirin tamamı için savaşa devam etme sözü verdi.

 

GÜNDE 200 KAMYON GAZZE’YE YAKIT VE YARDIM TAŞIYACAK

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed al-Ansari'ye göre Filistinliler için artan yardım ‘mümkün olan en kısa sürede’ Gazze'ye girmeye başlayacak. Gazetecilere verdiği demeçte, bu anlaşmadan elde edilecek ‘ivmenin, bu şiddetin sona ermesine’ yol açmasını umduklarını söyledi.

Hamas Gazze'ye günde 200 kamyonun yardım taşıyacağını söyledi. Katar yardımın yakıt da içereceğini duyurdu ancak miktar konusunda detay paylaşılmadı.

İsrail savaşın başlangıcında Mısır'dan girişine izin verilen gıda, su ve tıbbi malzeme dışında tüm ithalatı kesti. Yakıt eksikliği bölge genelinde elektrik kesintisine neden oldu, evler ve hastaneler jeneratörlere muhtaç kaldı.

 

GAZZE'DE ŞEHİT SAYISI ARTIYOR

Bu arada Hamas yönetimindeki Filistin Sağlık Bakanlığı şehit düşen Filistinli sayısının 13.300'den fazla olduğunu açıkladı. Bu sayının yaklaşık üçte ikisini kadın ve çocukların oluşturduğu tahmin ediliyor.

Rakamlar, bu ayın başlarında hizmetlerin ve iletişimin büyük ölçüde kesildiği kuzeydeki hastanelerden gelen güncellenmiş sayıları içermiyor. Bakanlık, enkaz altında kaldığından endişelenilen yaklaşık 6 bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi.