News-1

Gündem

Rusya Kiev'e Hava Saldırısı Düzenlerken Ukrayna Saratov'u Vurdu

Ukrayna'nın Rusya'ya saldırısında İHA'lardan biri Saratov'daki çok katlı binaya çarptı. Rusya'nın yoğun hava saldırısında ise Ukrayna'nın enerji altyapısı hedef alındı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik haftalardır gerçekleştirdiği en büyük saldırı olduğu düşünülen bu son füze saldırısı gece yarısı civarında başladı ve gün ağardıktan sonra da devam etti.

Eklenme: 26.08.2024 14:19:51
Bu Haberi
Paylaş

Ukrayna'nın Rus topraklarındaki unsurlara gece düzenlediği saldırıda insansız hava araçlarından (İHA) birinin Saratov kentinde 38 katlı bir binaya çarptığı bildirildi.

Rusya'nın Saratov Bölge Valisi Roman Busargin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun dün gece Saratov kentine İHA'larla saldırı düzenlediğini belirtti.

Rusya'nın düzenlediği son dönemin en yoğun hava saldırısında Ukrayna'nın enerji altyapısı hedef alındı, ülke genelinde elektrik kesintileri yaşandı.

Kiev Şehri Askeri İdaresinin Telegram kanalından yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusuna ait Tu-95 tipi savaş uçaklarından seyir füzesi fırlatma tehdidine karşı ülke genelinde sirenlerin çaldığı bildirildi.

22 İHA İLE SALDIRI

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da dün gece Ukrayna'nın Rus topraklarındaki unsurlara saldırı girişiminde bulunduğu ve 22 insansız hava aracının yok edildiği kaydedildi.

Saldırının engellendiği belirtilen açıklamada, "Saratov bölgesinde 9, Kursk bölgesinde 3, Belgorod bölgesinde 2, Bryansk bölgesinde 2, Tula bölgesinde 2, Orlov bölgesinde 1 ve Ryazan bölgesinde 1 İHA Rus hava savunma sistemlerince yok edildi" ifadelerine yer verildi.

RUSYA UKRAYNA'NIN ENERJİ ALTYAPISINI HEDEF ALDI

Rusya'nın düzenlediği son dönemin en yoğun hava saldırısında Ukrayna'nın enerji altyapısı hedef alındı, ülke genelinde elektrik kesintileri yaşandı.

Kiev Şehri Askeri İdaresinin Telegram kanalından yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusuna ait Tu-95 tipi savaş uçaklarından seyir füzesi fırlatma tehdidine karşı ülke genelinde sirenlerin çaldığı bildirildi.

Yerel kaynaklara göre, ülkenin birçok bölgesinde patlama sesleri duyuldu.

Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşçenko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısına saldırdığını kaydederek, enerji sistemindeki durumun 'ağır' olduğunu belirtti.

Ukrayna Ulusal Enerji Şirketi Ukrenergo'nun Telegram kanalından yapılan yazılı açıklamada, elektrik kesintilerinin yaşandığına dikkat çekilerek, ülke genelindeki enerji çalışanlarının sorunları en kısa sürede çözmeye çalıştığı vurgulandı.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Başkentin birçok ilçesinde elektrik kesintisi yaşanıyor. Uzmanların belirttiği gibi ise bunun nedeni tüm Ukrayna enerji ağındaki sorunlardan kaynaklanıyor" ifadesini kullandı.

Kliçko ayrıca kentin bir kısmında su kesintilerinin de yaşandığını duyurdu.

SALDIRILARDA EN AZ 3 KİŞİ ÖLDÜ

Zaporijya Bölgesi Askeri İdare Başkanı İvan Fedorov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun düzenlediği saldırı sonucu 1 kişinin öldüğünü bildirdi.

Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdare Başkanı Sergiy Lisak ise bölgeye düzenlenen saldırı nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna'nın Volın bölgesine bağlı Lutsk şehri Belediye Başkanı İgor Polişçuk ise sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamasında, Rus saldırı sonucu şehirde 1 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Ayrıca, Rus ordusunun Ukrayna'nın Poltava bölgesine düzenlediği saldırıda 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

Öte yandan başkent Kiev'de sabah erken saatlerinden itibaren çalan sirenlerle birlikte insanların metro istasyonlarında bekledikleri görüldü.

ELEKTRİK ŞEBEKESİNİ DENGELEMEK İÇİN ACİL KESİNTİLER YAPILDI

Saldırıların doğuda Rusya sınırındaki Sumy bölgesinden güneyde Mykolaiv ve Odesa bölgelerine ve batıda Rivne bölgesine kadar geniş bir alanı etkilediği bildirildi.

Ukrayna'nın özel enerji şirketi DTEK, sistemi istikrara kavuşturmak için acil kesintiler uyguladı ve "Ülke genelinde enerji çalışanlarının ışığı yeniden sağlamak için 7/24 çalıştığını" söyledi.

Sumy'de yerel yetkililer, 194 yerleşim yerinde tam elektrik kesintisi olduğunu, 19 yerleşim yerinde ise kısmi elektrik kesintisi yaşandığını ifade etti.

POLONYA HAVA SAVUNMASINI ETKİNLEŞTİRDİ

Ukraynalı yetkililere, enerji kesintileri sırasında insanların cihazlarını şarj edebilecekleri ve içecek alabilecekleri sığınak türleri olan 'yenilmezlik noktaları' açmaları talimatı verildi.

Komşu ülke Polonya'nın doğu kesiminde NATO'nun ve ülkenin kendi hava savunma sistemleri harekete geçirildi.

KİEV'DEN MÜTTEFİKLERİNE UZUN MENZİLLİ SİLAH ÇAĞRISI

Ukrayna, Rus topraklarını daha etkili bir şekilde vurabilmek için müttefiklerine uzun menzilli silahlar için bir kez daha çağrıda bulundu.

Şmıhal pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki şehirlerin barbarca bombalanmasını durdurmak için Rus füzelerinin fırlatıldığı yeri yok etmek gerekiyor" dedi.

"Müttefiklerimizin desteğine güveniyoruz ve Rusya'ya bunu kesinlikle ödeteceğiz" diye ekledi.

Sabahın erken saatlerindeki saldırı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Kiev'i ziyaretinden sadece birkaç gün sonra gerçekleştirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri nedeniyle eleştirilere maruz kalan Modi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesinde, Ukrayna'ya barış getirilmesinde 'dostane bir rol' oynamayı teklif etti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'na göre iki lider, toprak bütünlüğüne ve Rus birliklerinin geri çekilmesine öncelik verecek potansiyel bir 'barış formülü' üzerinde görüştü.

Modi bir tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğimizi çok net ve yüksek sesle söylüyoruz" dedi.