News-1

Afrika

Sudan'ı Sel Vurdu, Baraj Patladı: En Az 132 Can Kaybı, 20 Köy Yok Oldu

İç savaş gölgesindeki Sudan'da hazirandan bu yana devam eden aşırı yağışlardan dolayı ülkenin kuzeydoğusunda Arbaat Barajı çöktü. Meydana gelen büyük felaket sonucunda en az 132 kişinin hayatını kaybettiği, 20 köyün yok olduğu ve 50 bin kişinin evinin hasar gördüğü veya yıkıldığı bildirildi.

Eklenme: 28.08.2024 14:06:49 | Güncelleme: 28.08.2024 14:16:48
Bu Haberi
Paylaş

Hükümete bağlı Sonbahar Acil Odasından yapılan açıklamada, hazirandan bu yana ülkenin 18 eyaletinin 10'unda etkili olan aşırı yağış ve sel felaketinde can kaybının 132'ye ulaştığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler, 20 köyün yok olduğunu ve 50 bin kişinin evinin hasar gördüğünü veya yıkıldığını açıkladı. Çok sayıda kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.

Sudan’da yerel medya, barajın 24 Ağustos Cumartesi gecesi şiddetli yağışlar nedeniyle çöktüğünü fakat etkilerinin hala devam ettiğini bildirdi. Telefon şebeke kesintileri nedeniyle ayrıntılı bilgi edinmek zorlaşıyor.

Arbaat, Port Sudan’ın 40 km kuzeyinde yer alıyor ve Sudan’ın sel sularını yönetmeye yardımcı olan baraj sisteminin bir parçası. Aynı zamanda Nil Nehri’nin iki üst kolunun Sudan’da birleştiği nokta.

Port Sudan, başkent Hartum’daki çatışmalar nedeniyle idari başkent haline gelen Kızıldeniz kıyısındaki şehir ve Arbaat Barajı da Port Sudan’ın ana su kaynağı olarak işlev görüyordu. Barajın çökmesi sonucunda Port Sudan ve çevresinin ciddi içme suyu sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

SAVAŞIN YANI SIRA DOĞAL FELAKETLERLE BOĞUŞAN BİR ÜLKE

Sudan, Nisan 2023’ten bu yana ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında devam eden iç savaşın getirdiği kitlesel yer değiştirme ve zorlukların yanı sıra, şiddetli yağışlar ve sel felaketleriyle de mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Haziran ayı sonundan bu yana süren şiddetli hava koşullarının 16 eyalette tahmini 317 bin kişiyi (56.450 aile) etkilediğini bildirdi.

Sudan Sağlık Bakanlığı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada ülke genelinde sel felaketlerinden kaynaklanan can kaybının 132’ye yükseldiğini duyurdu. En çok etkilenen eyaletler arasında Kuzey Darfur, Nil Nehri ve Batı Darfur bulunuyor.

DERİNLEŞEN GIDA KRİZİ VE SALGIN TEHDİDİ

Savaşın neden olduğu insani krizin yanı sıra, şiddetli yağışlar durumu daha da kötüleştiriyor. Sudan, derinleşen gıda krizinin yanında, sel sularının su kaynaklarını kirletmesi nedeniyle kolera salgınıyla da mücadele ediyor.