News-1

Gündem

Rusya ve Ukrayna Arasında Gerginlik Artıyor: Karşılıklı Saldırılar Devam Ediyor

Kiev'de devam eden çatışmalar ve Kursk'taki saldırıların ardından Rusya, misilleme saldırılarına hız kesmeden sürdürüyor.

Eklenme: 28.08.2024 15:59:12 | Güncelleme: 28.08.2024 16:00:10
Bu Haberi
Paylaş

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik hava saldırısı çok büyüktü.

Çeşitli yönlerden, farklı hız ve yüksekliklerde dalgalar halinde hareket eden 127 füze ve 109 insansız hava aracı Ukrayna'nın 24 ilinden 15'ine saldırdı.

Saldırı Ukrayna'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kiev'in Ağustos ayı başında başlayan ve 1.000 kilometrekareden fazla bir alanın açıkça ele geçirilmesiyle sonuçlanan batı Rus bölgesi Kursk'a yönelik cüretkar saldırısının intikamı olarak görülüyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Korgeneral Ihor Romanenko Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada Putin için, “O kindar bir insan, rahatsız oldu” dedi.

Saldırı Pazartesi günü sabah karanlığında, patlayıcı yüklü ağır insansız hava araçlarının vızıldayarak Rusya'nın güneybatısındaki Azak Denizi kasabası Yeisk'ten havalanmasıyla başladı.

Ardından Kinzhal (Hançer) balistik füzeleri Rusya'nın batısındaki Lipetsk kentinde konuşlu MiG 31 savaş uçaklarının kanatlarının altından vızıldayarak ayrıldı.

Kinzhal'ler uçuş sırasında manevra yapabiliyor ve saniyede 4 kilometre gibi nefes kesici bir hıza ulaşabiliyor. Bu, bir roketin uzaya ulaşmak için ihtiyaç duyduğu hızın neredeyse yarısı.

Volgograd bölgesindeki ağır Tu-95 bombardıman uçakları Temmuz ayında Ukrayna'nın en büyük çocuk hastanesini vuran Kh-101 füzelerini fırlattı.

Ses altı hızlarına rağmen Kh-101'ler yerden sadece 50 metre yükseklikte uçabildikleri ve hedeflerine giderken zikzaklar çizebildikleri için önlenmeleri oldukça zordur.

İskender balistik füzeleri batı Voronezh bölgesinden ve ilhak edilen Kırım'dan fırlatıldı.

 

RUSYA, GENİŞ ÇAPLI OPERASYONLARLA KARŞILIK VERİYOR

Demiryolu bakım işçisi Anatoly Dmitruk, her gece kulaklarına taktığı kulak tıkaçlarına rağmen hava saldırısı sirenlerinin uğultusuyla uyandı.

Ancak hava savunma sistemleri füzeleri ve insansız hava araçlarını vururken havayı sağır edici gümbürtülerle doldurmadan önce “birkaç kez” uyumuş.

Al Jazeera'ye konuşan Dmitruk, “Bu saldırının normalden daha büyük bir şey olduğunu fark ettim” dedi.

Saldırının kapsamını görmek için Radar Ukrayna Telegram kanalını kontrol etti ve 2022'de Rusya'nın tam ölçekli işgali başladığında öğrendiği “iki duvar arasında ol” kuralına uyarak koridorda oturmak için yatağından kalktı.

Eşi ve 17 yaşındaki oğlu Arseniy Ukrayna'yı terk ederek önce eski Sovyet Moldova'ya, ardından da Almanya'nın batısındaki Düsseldorf kentine gittiler.

Patlamalar sabah 8'den önce durdu. Hava saldırısı alarmı üç saat daha çaldı.

Dmitruk için alarmın eşi benzeri görülmemiş süresinin iyi bir yanı vardı.

İri yarı 39 yaşındaki adam Kiev'in doğusunda iki yatak odalı bir dairede yaşıyor ve işe gitmek için tek yolu, Dinyeper Nehri üzerindeki 700 metre uzunluğundaki metro köprüsünden geçen ve alarmlar sırasında çalışmayan metro.

Dmitruk, “Bu yüzden tekrar uyudum ve sonra evde güzel bir sabah geçirdim” dedi.

Korkup korkmadığı sorulduğunda ise kayıtsız bir “eh” ile omuz silkti.

Putin'in “kafayı yediğini” de sözlerine ekledi.

Ukraynalı bir psikolog, 2022'den bu yana Kiev'de yüzlerce hava saldırısı alarmı verilmesinin ardından endişe duygularının köreldiğini söylüyor.

Kiev'de faaliyet gösteren Politik Psikologlar Derneği Başkan Yardımcısı Svitlana Chunikhina Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, “Yeni bombardımanlar öncesinde yaşanan endişe milyonlarca Ukraynalı için rutin bir duygusal arka plan” dedi.

Bir yandan tehditlere uyum sağladıklarını ve bir sığınakta, iki duvar arasında ya da bir metro istasyonunda saklanarak güvenlik uygulamalarını rutin hale getirdiklerini söyledi.

Ancak diğer yandan stres birikiyor, kronikleşiyor ve yıkıcı sonuçları yıllar sonra kendini gösterebiliyor dedi.

Ancak Moskova'nın hava saldırılarının Ukrayna halkının ve siyasetçilerinin sabır “eşiğine ulaşma” hedefine ulaşamadığını söyledi.

“Bu gerçekleşmiyor ve Ukrayna şehirlerine yönelik büyük füze saldırılarının ana etkisi de bu” diyerek sözlerini tamamladı.

 

KİEV'DEKİ ÇATIŞMALAR TÜM ŞİDDETİYLE SÜRERKEN, UKRAYNA ORDUSU RUSYA'NIN SALDIRILARINA KARŞI SAVUNMA HATTINI GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR

Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk, Ukrayna hava savunma güçlerinin 127 füzeden 102'sini ve 109 insansız hava aracından 99'unu düşürdüğünü söyledi.

“Bu Rusya'nın en büyük saldırısıydı” dedi.

Ancak acil durum yetkilileri geri kalan füze ve insansız hava araçlarının Ukrayna'nın 24 bölgesinden 15'ine ulaştığını, yedi kişinin öldüğünü, 47 kişinin yaralandığını ve binalara, elektrik ve iletim istasyonlarına zarar verdiğini söyledi.

Rusya sivilleri hedef aldığını sürekli olarak reddetti ve “yüksek hassasiyetli saldırısının” Ukrayna'nın “askeri-sanayi kompleksini destekleyen” enerji altyapısını vurduğunu söyledi.

Saldırı, başkentin sadece kilometrelerce uzağındaki Kiev hidroelektrik santralinin bir parçası olan 288 metre uzunluğundaki barajı vurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanı Tymofei Mylovanov, hasarın önemsiz olduğunu ve barajın “sağlam” olduğunu söyledi.

“Baraj çökmüş olsaydı, Kiev'in önemli bir bölümü sular altında kalacaktı” dedi.

1968 yılında tamamlanan baraj, Kiev'in özellikle alt yakasındaki bazı bölgelerine ulaşan yıllık bahar sellerine son vermişti.

Baraj 2011 yılında güçlendirildi, ancak sol yakada yaşayan pek çok kişi endişeli.

Eşiyle birlikte 2019 yılında tamamladıkları iki katlı evde yaşayan Tetyana Kravchenko, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, barajın yıkılması halinde ortaya çıkacak selin “evimizi beş dakika içinde silip süpürmesinden” endişe ettiğini söyledi.

Evin Dinyeper'deki bir plaja sadece 100 metre uzaklıkta olduğunu belirten Kravchenko, bunun savaş sırasında bir dezavantaja dönüşen bir lüks olduğunu söyledi.

“Huzur ve sessizlik olacağını düşünmüştük ama bunun yerine bir uçurumun yanında yaşıyormuşuz gibi hissediyoruz” diyor 52 yaşındaki kahve dükkanı sahibi.

Saldırıdan birkaç saat sonra, haftalar süren nispeten istikrarlı elektrik arzının ardından Kiev genelinde elektrik kesintileri başladı.

Kievli bir analiste göre, saldırının yol açtığı doğrudan hasar önemli olmasa da, dolaylı kayıplar çok daha yüksek.

Aleksey Kushch Al Jazeera'ye verdiği demeçte, “Bunlar göçün artması, fabrikaların kapanması, genel olumsuz bir arka plan ve benzeri şeyler” dedi.

“Dolaylı kayıplar çok büyük, doğrudan kayıplardan kat kat daha büyük.”

Bu arada Ukrayna da Rusya'nın hava saldırılarına neredeyse aynı şekilde karşılık veriyor.

Haberlere göre sadece bu hafta içinde Rusya'nın batısı üzerinde sekizi Moskova'ya doğru uçan olmak üzere onlarca Ukrayna insansız hava aracı düşürüldü.

Çarşamba günü Rusya'nın Murmansk bölgesindeki Tu-22M3 ağır bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapan Olenya askeri hava üssü yakınlarında, Ukrayna sınırından yaklaşık 1.800 kilometre uzaklıkta bir insansız hava aracı düşürüldü.

Verstka online dergisinin hesaplamalarına göre, saldırı başarısız olsa da, bu mesafe Rusya'nın batısındaki 2.6 milyon kilometrekarelik alanı -Arjantin büyüklüğünde bir alan- Ukrayna'nın insansız hava araçlarına karşı savunmasız hale getiriyor.