News-1

Gündem

İsrail'den Batı Şeria'ya Büyük Askeri Operasyon: 20 Yılın En Yoğun Saldırısı

İkinci İntifada'dan bu yana Batı Şeria'ya yönelik en büyük askeri harekâtını başlatan İsrail, bölgedeki gerginliği tırmandırdı. Saldırılar, bölge halkı üzerinde büyük bir endişe yarattı.

Eklenme: 28.08.2024 16:16:25 | Güncelleme: 28.08.2024 16:31:09
Bu Haberi
Paylaş

İsrail Çarşamba günü işgal altındaki Batı Şeria'da büyük bir askeri saldırı başlatarak en az üç şehre karadan ve havadan saldırdı.

İsrail hava saldırıları Cenin, Tulkarem ve Tubas'ı vururken, askerler de yerdeki Filistinlilere ateş açtı.

Filistin Kızılay Derneği'ne (PRCS) göre saldırının ilk birkaç saatinde en az 11 Filistinli katledildi.

Saldırı yerel saatle gece yarısından hemen sonra sivil İsrail askerlerinin Cenin mülteci kampına ve Tulkarem'deki Nur Şems mülteci kampına sızmasıyla başladı.

İsrail ve Filistin medyasına göre, İsrail birlikleri Tubas'a askeri helikopterlerle geldi ve özellikle El Far'a mülteci kampındaki saldırıyı yönetti.

PRCS'ye göre daha sonra büyük İsrail birlikleri kamplara baskın düzenledi ve hastaneleri kuşatarak sağlık görevlilerinin kamplara ulaşmasını engelledi.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki üç şehir olan Cenin, Tulkarem ve Tubas'a kuşatma uygulanarak Filistin topraklarının geri kalanıyla bağlantıları kesildi.

İsrail ordusu daha fazla ayrıntı vermeden Cenin ve Tulkarem'de büyük bir “terörle mücadele” operasyonu yürüttüğünü söyledi.

Times of Israel'e göre askeri kaynaklar saldırının birkaç gün sürmesinin beklendiğini söyledi.

İSRAİL, BATI ŞERİA'DAKİ ASKERİ VARLIĞINI GÜÇLENDİREREK GENİŞ ÇAPLI OPERASYONLARA GİRİŞTİ

Cenin kampı sakinlerinden Şatha Sabağ, baskının yıllardır gördüğü en büyük saldırı olduğunu söyledi.

Middle East Eye'a konuşan Sabağ, Cenin'e saldıran askeri araçların sayısı çok fazla. Üç ana hastane kuşatılmış durumda ve şehre giden tüm caddeler toprak bariyerlerle kapatıldı.

Uzun zamandır bu kadar kapsamlı bir saldırıya tanık olmamıştık ve öyle görünüyor ki birkaç gün daha devam edecek” dedi.

İsrail askerlerinin şehirdeki birçok binada mevzilendiğini ve yüksek katlara keskin nişancılar yerleştirerek hareket eden herkese ateş ettiklerini de sözlerine ekledi.

İsrail medyasında yer alan haberlerde, kara birlikleri ve hava kuvvetleri de dahil olmak üzere tüm bir askeri birliğin saldırıya katıldığı belirtildi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan'ın bildirdiğine göre saldırı, İkinci İntifada'nın doruğa ulaştığı 2002 yılındaki “Savunma Kalkanı” saldırısından bu yana İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen en büyük saldırı.

Hedef alınan Batı Şeria şehirlerindeki Hamas, İslami Cihad ve El Fetih'in yerel birimleri de dahil olmak üzere Filistinli silahlı gruplar, mensuplarının İsrail askerleriyle çatışmaya girdiğini açıkladı.

Israel Hayom haberinde, kamplarda askerler ve Filistinliler arasında yaşanan çatışmaları “ağır ve zorlu” olarak tanımladı.

Sabağ, silahlı çatışma ve patlama seslerinin baskının başlamasından bu yana azalmadığını söyledi.

Bu arada kentin felç olduğunu, işçilerin ve öğrencilerin evlerinde kaldığını da sözlerine ekledi.

Kent sakinleri, ordunun uyguladığı sıkı kuşatma nedeniyle İsrail güçleri tarafından şehrin hemen dışında öldürülen kişiler de defnedilemedi.