News-1

Gündem

DSÖ Duyurdu: Çocuk Felci Aşılaması İçin Gazze'de Sınırlı 'İnsani Ara'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Filistin'de 25 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuk felci vakasının tespit edilmesi üzerine Gazze'de 1 Eylül itibarıyla çatışmalara kısmi olarak ara verileceğini açıkladı.

Eklenme: 30.08.2024 11:36:10
Bu Haberi
Paylaş

New York'ta bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen DSÖ Filistin Bölge Temsilcisi Rik Peeperkorn, çatışmalara verilecek 'insani aranın' 3 günlük ardışık periyotlar halinde, Gazze'yi 3 farklı bölgeye bölerek uygulamaya gireceğini belirtti.

İNSANİ ARA 1 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK

Buna göre, 1 Eylül'de Gazze'nin merkezinde başlayacak 3 günlük ilk aşılama çalışmasını, sırasıyla Güney ve Kuzey Gazze'de yapılacak aşılama faaliyeti takip edecek.

Aşılama yapılan bölgelerde her gün 8 ile 9 saat çatışmalara ara verilmesi ön görülüyor.

Aşılama çalışmaları Filistin Sağlık Bakanlığının, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) iş birliği ile gerçekleşecek.

Çalışmayla bölgede bulunan 10 yaş altı 614 bin çocuğa ikişer doz çocuk felci aşısı uygulanacak.

Peeperkorn, yandaşların ve teknik ekibin toplam 1,2 milyon doz aşının başarılı şekilde uygulanması için hazırlık ve planlamalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

HAMAS: GAZZE GENELİNDE ÇATIŞMALARA TAMAMEN ARA VERİLMESİNİ REDDETTİ

Hamas’ın Lübnan’daki medya sorumlusu Velid Kilani, İsrail işgal rejiminin çocuk felci aşısı yapılması için Gazze Şeridi'nin geneli yerine belirli bölgelerde çatışmalara ara verilmesini kabul ettiğini söyledi.

Hamas’ın Lübnan’daki medya sorumlusu Kilani, DSÖ'nün açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler'in (BM), çocuk felci aşısı için Gazze Şeridi genelinde 3 gün boyunca çatışmalara ara verilmesini önerdiğini aktaran Kilani, Hamas'ın bu öneriyi kabul ettiği belirtti.

İsrail'in aşı yapılması için Gazze Şeridi genelinde çatışmalara geçici ara verilmesini kabul etmediğini vurgulayan Kilani, Tel Aviv yönetiminin sadece bazı mahallelerde çatışmalara ara verilmesini kabul edeceğini BM tarafına ilettiğini aktardı.

Kilani, Gazze'de bir bölgede ara verilirken, diğer bölgede saldırıların sürmesinin aşının dağıtılmasını imkansız kılacağını taraflara ilettiklerini kaydetti.

Hamas yetkilisi Kilani, çocuk felci aşıları yapılması için bazı bölgeleri kapsayacak şekilde de olsa çatışmalara ara verilmesini kabul ettiklerini sözlerine ekledi.

25 YIL SONRA GAZZE'DE İLK ÇOCUK FELCİ VAKASI ÇIKTI

Gazze Şeridi'nde 25 yıl aradan sonra ilk çocuk felci vakası tespit edildi. Bir yaşına yeni basacak olan Abdul Rahman, henüz başına gelen hiçbir şeyin farkında değil. Çocuk felci, bir zamanlar dünyanın en çok korkulan hastalıklarından biriydi ancak artık aşıyla kolayca önlenebiliyor.

YALNIZCA AŞILAMA İLE ÖNELENEBİLİYOR

Çocuk felci çoğunlukla 5 yaş altı çocukları etkiler ve geri dönüşü olmayan felce ve hatta ölüme neden olabilir.

Son derece bulaşıcıdır ve tedavisi yoktur; Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre yalnızca aşılama ile önlenebilir.

İŞGALCİ İSRAİL GAZZE'DEKİ PERSONELLERİNİ AŞILIYOR

İsrail ordusu, önlem amaçlı olarak Gazze'ye operasyon düzenleyen askerlerine aşı yapıyor.

Ancak Abdul Rahman o kadar şanslı değildi. Savaşın ortasında yaşadığı için onu koruyacak standart bebek aşılarını yaptıramadı. Çocuk felci aşısının genellikle doğumdan birkaç ay sonra yapılması önerilir.

640 BİN ÇOCUK AŞILANACAK

Virüsün yeniden canlanması geçen yılın ekim ayından beri İsrail bombardımanı altında yaşayan Gazze'nin iki milyon sakininin karşı karşıya olduğu mücadeleleri vurguluyor.

Salgını önlemek için DSÖ, BM çocuk ajansı UNICEF ile birlikte kuşatma altındaki bölgede 10 yaş altı 640 bin çocuğu aşılamak için kitlesel bir aşılama kampanyası başlatacağını duyurdu.

"SADECE AN MESELESİ"

Çocuk felcinin yayılmasını önlemek için aşı kapsamının hedeflenen nüfusun yaklaşık yüzde 95'ine ulaşması gerekiyor.

Aşılama kampanyası bu eşiğe ulaşamazsa, DSÖ çocuk felcinin Gazze'deki binlerce çocuğu enfekte etmesinin 'sadece an meselesi' olacağı konusunda uyardı.