News-1

Gündem

Gazze'de 6 Esirin Ölmesinin Ardından Netanyahu Karşıtları Sokağa Döküldü

Gazze'de 6 esirin ölü bulunmasının ardından 7 Ekim'den bu yana Netanyahu karşıtı en büyük protesto gösterisi düzenlendi. Protestocular Gazze Şeridi'nde tutulan esirlerin serbest bırakılması için anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

Eklenme: 02.09.2024 10:42:03 | Güncelleme: 02.09.2024 11:39:26
Bu Haberi
Paylaş

Gazze'de altı esirin ölümünün ardından Pazar günü yüz binlerce kişilik protesto gösterileri düzenlendi. İşgal rejiminin İsrailli esirleri serbest bırakacak bir ateşkes anlaşması imzalamaması endişe ve öfkenin artmasına neden oluyor.

İsrail işgal güçleri, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde bir tünelde 6 esirin cesetlerinin çıkarıldığını duyurdu.

Yerel medya tarafından 500.000'e ulaştığı tahmin edilen kalabalıklar Kudüs, Tel Aviv ve diğer şehirlerde gösteriler düzenleyerek Binyamin Netanyahu'dan kalan 101 esirin eve getirilmesini talep etti.

Kudüs'te protestocular sokakları kapattı ve başbakanlık konutunun önünde gösteri yaptı. Havadan çekilen görüntülerde Tel Aviv'in ana otoyolunun üzerinde protestocular ölen esirlerin resimlerini taşıyarak yolu kapattı.

İsrail işgal güçleri sözcüsü Daniel Hagari gazetecilere yaptığı açıklamada, esirler Carmel Gat, Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, Almog Sarusi ve Ori Danino'nun cesetlerinin bulunduğunu söyledi.

İsrail işgal rejimi televizyonları polisin yolları kapatan protestoculara tazyikli su ile müdahale ettiğini ekranlara getirdi. Yerel medya kaynakları ise 29 kişinin tutuklandığını bildirdi.

İşçi liderleri ise Pazartesi günü gerçekleşecek bir günlük genel grev çağrısında bulundu.

Yaklaşık 11 aydır süren savaşın bir ateşkes anlaşmasıyla sona erdirilmesi ve kalan esirlerin serbest bırakılması yönünde artan baskı ile karşı karşıya kalan Netanyahu, “Her kim rehineleri öldürüyorsa o anlaşma istemiyordur” diyerek savaşa devam etme niyetini dile getirdi.

"İSRAİLLİ ESİRLERİN ÖLMESİNDEN NETANYAHU SORUMLU"

6 esirin ölümü hakkında konuşan Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, “İsrailli esirlerin ölmesinden Netanyahu sorumludur. İsrail halkı, 'Netanyahu' ile 'anlaşma' arasında bir seçim yapmalıdır” dedi.

7 Ekim'de toplamda yaklaşık 250 esir alınmıştı. Pazar günü altı esirin cesedine ulaşılmadan önce işgal rejimi yetkilileri, Gazze'de halen 108 esirin tutulduğuna ve bunların yaklaşık üçte birinin öldüğüne inandıklarını duyurmuştu.

Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında ise işgal rejimi tarafından esir Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında 100'den fazla İsrailli esir serbest bırakılmıştı.

İsrail işgal güçlerinin esirleri kurtarmak için daha önceki iki girişiminde çok sayıda Filistinli şehit düşmüştü. Hamas ise İsrail'in hava saldırılarında ve başarısız kurtarma girişimlerinde çok sayıda İsrailli esirin öldüğünü açıklamıştı.

GAZZE'DE SOYKIRIM DEVAM EDİYOR

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den beri İsrail soykırımına uğrayan Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40.000'den fazla Filistinli şehit edildi ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

NETANYAHU MAHKEME KARARINA UYMUYOR

Güney Afrika'nın açtığı dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.