News-1

Gündem

UNRWA Genel Komiseri: Okulların Yüzde 70'i Yıkıldı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'deki UNRWA okullarının %70'inden fazlasının yıkıldığını veya ciddi hasar aldığını duyurdu.

Eklenme: 03.09.2024 14:07:42 | Güncelleme: 03.09.2024 16:10:38
Bu Haberi
Paylaş

Lazzarini, "X" platformunda yaptığı bir paylaşımda, UNRWA okullarının büyük çoğunluğunun yüz binlerce yerinden edilmiş aileyle dolup taştığını ve artık eğitim için kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

Gazze'de yarısı UNRWA okullarına devam eden 600 binden fazla çocuğun şiddetli travmalar yaşadığını, enkaz altında eğitimden mahrum kaldığını ekledi.

On birinci ayını doldurmak üzere olan, Gazze'ye yönelik soykırım savaşı, eğitim sisteminin tamamını yok etti ve yüz binlerce öğrenciyi, tüm eğitim aşamalarında belirsiz bir gelecekle karşı karşıya bıraktı.

Daha önce, UNRWA Eğitim Genel Müdürü Ferid Ebu Azira, BM ajansına ait okulların üçte ikisinin işgal güçleri tarafından bombalandığını ve 197 UNRWA çalışanının şehit olduğunu bildirmişti.

Ebu Azira, öğrencilerin kaybettiklerinin telafi edilemeyeceğini, bunun akademik başarılarını ve kişisel gelişimlerini büyük ölçüde etkileyeceğini, okul terk oranlarının artma olasılığını, akademik ilerlemede gecikmeleri, çocuk işçiliği riskini, erken evlilikleri ve çocukların insan hakları kavramlarındaki bozulmayı ve kimliklerine bağlılıklarının sarsılmasını artıracağını vurguladı.

7 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail işgali, ABD'nin tam desteğiyle Gazze'ye yönelik bir soykırım savaşı yürütüyor. Bu savaşta BM verilerine göre, çoğu kadın ve çocuk olan 133 binden fazla Filistinli şehit edildi veya yaralandı; çoğunluğunun enkaz altında olduğu tahmin edilen 10 bin kayıp var, devasa bir altyapı yıkımı ve onlarca çocuğun ölümüne neden olan bir açlık felaketi yaşandı.