Uluslararası toplum yine sınıfta kaldı. Sudan'daki iç savaş nedeniyle yaşanan açlık krizine çare arayan sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çağrılar karşılıksız kalıyor.
Eklenme: 03.09.2024 15:56:19 | Güncelleme: 03.09.2024 16:10:10Uluslararası insani yardım kuruluşları, Sudan'ın iç savaşın ortasında 'tarihi boyutlarda bir açlık kriziyle' karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Norveç Mülteci Konseyi, Danimarka Mülteci Konseyi ve Mercy Corps Salı günü yaptıkları ortak açıklamada, uluslararası toplumun "açlık krizini gidermede" başarısız olduğunu bildirdi.
Yapılan açıklamada; "Daha net olamayız: Sudan tarihi boyutlarda bir açlık krizi yaşıyor buna karşın sessizlik sağır edici. İnsanlar her gün açlıktan ölüyor ve yine de odak noktası tartışmalar ve yasal tanımlarda kalıyor" denildi.
Kıtlıkla boğuşan Sudan'da her gün 10 bin çocuktan 4'ünün açlıktan hayatını kaybediyor ve nüfusun yüzde 30'undan fazlasının yetersiz besleniyor.
Yardım kuruluşlarının çalışmalarının aksayan ve tüm insanlara ulaşılamayan Sudan gibi çatışma bölgelerinde aslında bu verilerin sağlıklı oluşundan bahsetmek zorlaşıyor.
SUDAN’DA İÇ SAVAŞIN BOYUTLARI
Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasında Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da acımasız bir güç mücadelesi devam ediyor. Kanlı çatışmalar, 10 milyondan fazla insanı yerinden ederken ve binlercesinin hayatına mal oldu.
Geçtiğimiz ay İsviçre'de ABD'nin arabuluculuğunda gerçekleşen barış görüşmelerinde arabulucular, savaşan tarafların insani yardıma erişimi iyileştirme konusunda anlaştıklarını ve kaynakların sivillere akışını sağlamak için iki güzergah belirlediklerini bildirdi.
Ancak Sudan ordusunun 10 gün süren görüşmelerde hazır bulunmaması ateşkes yönündeki ilerlemeyi engelledi.
Gıda üretimi ciddi şekilde etkilendi. Birçok tarla yok edildi, mayınlandı veya çiftçiler sürüldü, hayvanlar öldürüldü.
25 milyondan fazla insan akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Bunun yanı sıra bir çok aile aylardır günde sadece bir öğün yemek yiyebiliyorken, besinlerinin büyük bir bölümünü ise yapraklar ve böcekler oluşturuyor.
Çeşitli yardım kuruluşlarına göre, çatışmanın başladığı günden bu yana Sudan halkının 'muazzam bir dayanıklılık ve güç' gösterdiği ancak artık 'başvuracak hiçbir yerinin kalmadığı' bildirildi.
Uluslararası duyarlılığın çok az ve geç olduğu ifade edilen açıklamada, insani müdahale planının şu anda yalnızca yüzde 41'inin finanse edildiği açıklandı.