News-1

Afrika

Sudan'da İç Savaş Nedeniyle Can Kaybı 20 Bine Ulaştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'da yaklaşık 17 aydır devam eden iç savaş sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 20 bini aştığını, yerinden edilmiş insan sayısının 10 milyondan fazla olduğunu belirtti.

Eklenme: 09.09.2024 14:27:23
Bu Haberi
Paylaş

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'ın Kızıldeniz'deki liman kenti Port Sudan'da düzenlediği basın toplantısında iç savaşın neden olduğu insani kriz hakkında konuştu.

Sudan'ı ziyaret eden Ghebreyesus, Port Sudan şehrinde yaptığı açıklamada, Sudan'da devam eden iç savaşla ilgili mevcut bilgilere göre hayatını kaybedenlerin sayısının 20 bini aştığını açıkladı.

Ghebreyesus, ülke içinde yerinden edilmiş insan sayısının 10 milyondan fazla olduğunu, 2 milyon kişinin de komşu ülkelere geçtiğini söyleyerek, "Bugün Sudanlılar art arda gelen krizler nedeniyle dünyadaki en büyük yerinden edilme dalgasından muzdarip. Kıtlık ise Sudan nüfusunun yarısını, yani 25 milyondan fazla kişiyi tehdit ediyor. Bununla beraber 14 milyon kişi acil müdahaleye ihtiyaç duyuyor" ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, sağlık hizmetlerinin yüzde 70'inin devre dışı olduğunu ve bu hizmetlere erişimde zorlukların söz konusu olduğunu vurgulayarak, savaşın yanı sıra doğal afetler ve salgın hastalıkların yayılmasının sağlık altyapısının çökme riskine sebep olabileceği uyarısı yaptı.

SEL SONRASI KOLERA SALGINI BAŞLADI

Sudan geçtiğimiz yıl Nisan ayında paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) darbe girişimi sonrasında iç savaş patlak vermişti.

Çatışmalarda başkent Hartum da dahil olmak üzere birçok şehir harabeye döndü, sivil altyapı ve sağlık sistemi zarar gördü.

Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre ise çatışmaların başlamasından bu yana 13 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların 2.3 milyondan fazlası komşu ülkelere sığındı.

Sağlık sektörünün çökmesi ve gıda krizi sebebiyle de birçok insanın açlık ve salgın hastalıklardan can verdiği vurgulanıyor.

Sudan Sağlık Bakanlığı Cuma günü yaptığı son açıklamada, sellerin ardından patlak veren kolera salgınının son haftalarda en az 165 kişinin ölümüne ve yaklaşık 4 bin 200 kişinin de hastalanmasına neden olduğunu belirtti.