İşgalci İsrail'in gerçekleştirdiği soykırım sebebiyle, Gazze’de eğitim gören yaklaşık 800 bin öğrencinin üst üste ikinci yıl eğitimlerini tamamlamaktan mahrum kaldığı açıklandı.
Eklenme: 04.10.2024 15:29:10 | Güncelleme: 04.10.2024 15:31:34Gazze Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, 650 binden fazla öğrencinin üst üste ikinci yıl okullarına gidemediği, buna ek olarak yüksek öğretim kurumlarındaki yaklaşık 100 bin öğrenci ve okul öncesi eğitimdeki yaklaşık 35 bin çocuğun da bu durumdan etkilendiği belirtildi.
Ayrıca bakanlık, Gazze'ye yönelik düzenlenen Siyonist vahşetin bir yılı geride kalırken, işgal güçlerinin çocukları vahşice hedef almayı ve onları koruma ve güvenli eğitim haklarından mahrum etmeyi sürdürdüğünü vurguladı.
İşgal güçlerinin öğrencilere ve eğitim sektöründe çalışanlara yönelik saldırılarına devam ettiğini belirten bakanlık, 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana okul çağındaki 11.600'den fazla Filistinli çocuğun şehit olduğunu ve on binlercesinin yaralandığını, fiziksel engellere ve psikolojik travmalara maruz kaldığını bildirdi.
Ayrıca, 750'den fazla öğretmen ve eğitimci personelin şehit olduğunu, yüzlercesinin yaralandığını belirtti.
Yüksek öğretim kurumlarındaki öğrenci ve çalışanlar da hedef alındı. 1100'den fazla üniversite öğrencisi, 135 akademisyen, profesör ve bilim insanı şehit oldu, binlercesi yaralandı veya çeşitli engellerle karşılaştı, yüzlercesinin ise akıbeti hâlâ bilinmiyor.
EĞİTİM BİNALARI HEDEF ALINDI, OKULLARIN %93’Ü YIKILDI
Açıklamada, bazı eğitim tesislerinin hâlâ göçmenler için sığınak olarak kullanılmasına rağmen işgal güçlerinin eğitim yapılarını tekrar tekrar hedef aldığı, bu nedenle okulların %93'ünün tamamen veya büyük çapta yıkıldığı, rehabilitasyon ve eğitim merkezlerinin, eğitim teknolojisi ve elektronik eğitim tesislerinin, eğitim radyosu, malzeme ve ders kitabı depoları ile bakanlığa bağlı idari binaların ve müdürlüklerin büyük ölçüde tahrip olduğu belirtildi.
İşgal güçleri, yüksek öğretim kurumlarına ait idari ve akademik binaları da doğrudan ve kasıtlı olarak hedef alarak Gazze'deki üniversite, kolej ve enstitülerdeki 135'ten fazla idari ve akademik binayı tahrip etti.
Eğitim Bakanlığı, uluslararası toplumu çocukları ve eğitim tesislerini korumak için acil müdahalede bulunmaya ve işgalin eğitim sektörüne karşı işlediği suçları durdurması için baskı yapmaya, bu suçlardan dolayı uluslararası mahkemelerde hesap vermesi için harekete geçmeye çağırdı.
Bakanlık ayrıca, acil durumlarda eğitimle ilgili insani yardımların, eğitim çadırlarının, seyyar sınıfların, kırtasiye malzemelerinin ve okul gereçlerinin girişine izin verilmesi için işgale baskı yapılmasını talep etti. "Bu yardımların engellenmesinin tek sebebi, eğitim krizini derinleştirme ve çocuklarımızı cehalete sürükleme çabasıdır" denildi.