News-1

Sıcak Bölgeler

Hizbullah'tan Ölümcül Saldırı: İsrail Üssünü İHA'larla Vurdu

İsrail işgal güçlerinin yaklaşık iki hafta önce Lübnan'a kara harekâtı başlatmasından bu yana Hizbullah, işgal topraklarında yönelik en ölümcül saldırısını gerçekleştirdi.

Eklenme: 14.10.2024 11:40:27 | Güncelleme: 14.10.2024 15:43:22
Bu Haberi
Paylaş

Hizbullah'a ait bir insansız hava aracının (İHA) İsrail işgal topraklarının orta kesimlerindeki bir askeri üsse düzenlediği saldırıda en az 4 işgal personeli öldü, yaklaşık 60 işgalci de ağır yaralandı.

Bu, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yaklaşık iki hafta önce Lübnan'a kara harekâtı başlatmasından bu yana militan grubun İsrail topraklarında gerçekleştirdiği en ölümcül saldırı oldu.

BEYRUT'TAKİ SALDIRIYA MİSİLLEME

Hizbullah, saldırının perşembe günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 22 kişinin ölümüne yol açan İsrail saldırılarına misilleme olduğunu açıkladı.

Öte yandan İsrail'in Golani tugayını hedef aldığını ve İHA'lardan oluşan 'filonun' saldırısı sırasında İsrail hava savunma sistemlerini oyalamak için düzinelerce füze fırlattığını duyurdu.

Bu füze yağmuru daha kuzeydeki Hayfa kentinde hava saldırısı sirenlerinin çalmasına neden oldu.

İsrail gelişmiş hava savunma sistemlerine sahip olduğundan bu kadar çok kişinin insansız hava araçlarının ya da füzelerin isabet etmesi nadir görülen bir durum.

Bu saldırı, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İsrail'e Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (Terminal High Altitude Area Defense - THAAD) ve asker konuşlandıracağını açıkladığı ve İran'ın Washington'u Amerikan askeri güçlerini İsrail'den uzak tutması konusunda uyardığı gün gerçekleştirildi.

İSRAİL ÜÇ KATMANLI BİR HAVA SAVUNMA SİSTEMİYLE KORUNUYOR

En uzak menzilli tehditler Arrow (Ok) sistemi, orta menzilli tehditler Davut'un Sapanı (David's Sling) sistemi ve en yakındaki tehditlerse Demir Kubbe (Iron Dome) sistemi tarafından etkisiz hale getiriliyor.

İran, 1 Ekim'de İsrail işgal topraklarına 200'e yakın füzeyle saldırdığında bunların hemen hepsi engellenmişti.

BM GEÇİCİ GÖREV GÜCÜ (UNIFIL) VE İSRAİL ARASINDA GERİLİM YÜKSELİYOR

UNIFIL, 13 Ekim sabaha karşı iki İsrail tankının işgal toprakları sınırı yakınlarındaki Ramyah mevziisinin ana kapısını tahrip ettiğini ve zorla mevziiye girdiklerini açıkladı.

İki saat kadar sonra ateş açıldığını ve kampa giren dumanın askerlerde tahriş ve mide sorunları yarattığını ekledi.

İsrail işgal güçleri ise bir tanksavar füzesiyle yaralanan askerleri tahliye etmek için UNIFIL mevziisine girdiklerini söyledi.

Olay sırasında tahliye için bir duman perdesi yaratıldığını, UNIFIL ile sürekli temas halinde olunduğunu ve UNIFIL'e karşı bir tehdit oluşmadığını ekledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, barış gücüne yönelik herhangi bir saldırının savaş suçu oluşturabileceğini belirtti ve "UNIFIL personeli ve alanları asla hedef alınmamalı" diye konuştu.

ANKARA DA GELİŞMELERE TEPKİ GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanlığı, "İsrail’in UNIFIL’e düzenli olarak saldırması, Netanyahu hükümetinin Lübnan’a yönelik işgal politikası izlediğinin ve her koşulda silah kullanmaya hazır olduğunun bir delilidir" dedi.

Açıklamada "BM Güvenlik Konseyi’nin her bir üyesi, bizzat görevlendirdikleri BM güçlerine karşı İsrail’in saldırılarına engel olmakla yükümlüdürler" ifadeleri kullanıldı.

İsrail, BM güçlerinin çatışma yaşanan yerlerden çıkması çağrısında bulunuyor.

İşgal rejimi İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 12 Ekim'de UNIFIL güçlerinin derhal zarar görebilecekleri yerlerden çekilmesi gerektiğini açıklamıştı.

UNIFIL 1978'den bu yana bölgede görev yapıyor.