News-1

Gündem

Son Ana Kadar Direnen Bir Lider: Yahya Sinvar Şehit Oldu

İşgalci İsrail güçleri ile ömrünün son anına kadar savaşarak direnen, geri çekilmeyen HAMAS lideri Yahya Sinvar, işgal askeriyle girdiği çatışma sırasında şehit oldu.

Eklenme: 18.10.2024 11:07:27
Bu Haberi
Paylaş

Dün öğlen saatlerinde işgalci güçler ve İsrail medyası tarafından ortaya atılan iddiada HAMAS lideri Yahya Sinvar’ın şehit edilmiş olabileceği belirtilmişti. Yayınlanan görüntüler sonrası HAMAS’tan herhangi bir açıklama yapılmazken, işgalci İsrail Dışişleri Bakanlığı Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'de öldürüldüğünü iddia etti.

Sinvar'ın şehit edildiği iddialarının ardından bir açıklama da Netanyahu'dan geldi. Netanyahu, "Sinvar öldü. Savaş henüz bitmedi. Hamas, Gazze’yi yönetemeyecek” ifadelerini kullandı.

İŞGAL GÜÇLERİ YAHYA SİNVAR’A AİT OLDUĞU İDDİA EDİLEN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI

İşgalci İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyinde düzenlediği saldırıda Hamas lideri Yahya Sinvar’ın şehit olmadan önceki son anlarına ait olduğu iddia edilen dron görüntülerini paylaştı. Görüntülerde, Sinvar’ın yaralı şekilde bir koltukta oturduğu ve kendisine yaklaşan drona elindeki cismi fırlattığı görüldü.

ABD VE PENTAGON'DAN 'SİNVAR' AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Hamas lideri Sinvar'a ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "ABD askerleri İsrail'in Sinvaroperasyonuna katılmadı. Sinvar'ın yerine yenisi gelir ama onun öldürülmesi önemli. Sinvar'ın ölümüyle ateşkes fırsatı doğdu, ateşkes istiyoruz. Sinvar'ın ölümü Hamas'ınne kadar zayıfladığını gösteriyor"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hamas lideri Yahya Sinvar’ın hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Pentagon Sözcüsü Tümgeneral PatrickRyder, "Bu bir İsrail operasyonuydu. Operasyona doğrudan katılan ABD kuvvetleri yoktu” dedi. Ryder, "ABD, rehinelerin tutulmasından sorumlu olan Hamas liderlerinin izlenmesi ve yerlerinin tespit edilmesiyle ilgili olarak bilgi ve istihbarat katkısında bulunmuştur. Bu da genel olarak operasyona katkıda bulunuyor ama yine de bu bir İsrail operasyonuydu” ifadelerini kullandı.

ŞEHİT LİDERİN ÜSTÜNDEN TESBİH VE ZİKİR KİTABI ÇIKTI

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın CNN Türk'te moderatörlüğünü yaptığı Gece Görüşü programında Doç. Dr. Levent Ersin Orallı fotoğrafa ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

Çok büyük ihtimalle Kur'an ya da bir hadis kitabı var. Bir mendil olduğunu görüyoruz. Tespih var, zikirmatik var. El feneri var. Bir mermi var. Aslında başından sonuna sahada olan birinin üzerinden çıkacak şeyleri. Bir pasaport var kendisine ait değil. Ne denli sahada olduğunu, ömrünü her koşula hazırlıklı geçirdiği görülüyor. İbadet ile bu zorlukları atlamaya çalıştıklarının en önemli göstergesi. Bir yanda asker, bir yanda bir inançlı. 2 milyarlık Müslüman dünya Gazze'ye sahip çıkamadı ama Gazze'de bir lider 2 milyarlık Müslüman dünyaya böyle bir ders verdi.

GAZZE’DE ESARETTEN LİDERLİĞE: YAHYA SİNVAR’IN HAYATI

Yahya Sinvar, İslami Direniş Hareketi (Hamas’ın) yeni lideri. 1962'de doğdu. İsrail onu birkaç kez esir aldı, dört kez müebbet hapis cezasına çarptırdı ve 2011 yılında bir esir takası anlaşmasıyla serbest bırakıldı. Ardından İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın (Hamas'ın askeri kanadı) komutanlık faaliyetlerine geri döndü. Sonrası liderliğe…

Sinvar, 2017 yılında Hamas’ın Gazze Şeridindeki başkanı olarak seçildi ve 2021’de tekrar aynı göreve seçildi. 2024'te İsrail'in İsmail Heniyye'nin şehit olmasının ardından hareketin siyasi bürosunun başına seçildi.

İsrail onu 7 Ekim 2023'te kendisine insani ve askeri kayıplara mal olan ve istihbarat ile güvenlik servislerinin imajını dünya önünde sarsan Aksa Tufanı Operasyonu'nun mimarı olarak görüyor. İsrail, Aksa Tufanı Operasyonu'na karşılık olarak Gazze Şeridi'ne düzenlediği "Demir Kılıçlar" operasyonunun hedeflerinden birinin onun ortadan kaldırılması olduğunu açıkladı.

Yahya İbrahim Hasan Sinvar 7 Ekim 1962'de Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampında doğdu. Ailesi, İsrail'in 1948 Nakba'sından sonra işgal ettiği ve adını Aşkelon (Askalan) olarak değiştirdiği Gazze Şeridi'nin kuzeydoğusundaki Mecdel kentinden yerinden edilmişti.

Han Yunus Erkek Lisesinde eğitim gördükten sonra Gazze'deki İslam Üniversitesi'ne kaydoldu ve burada Arapça Çalışmaları alanından mezun oldu.

Zor koşullarda büyümüş ve çocukluğunda İsrail işgalinin kamp sakinlerine defalarca yaptığı saldırı ve baskılardan etkilenmiştir.

21 Kasım 2011 tarihinde Semer Muhammed Ebu Zemr ile evlendi. Semer Gazze'deki İslam Üniversitesi'nden Dinin Temelleri alanında yüksek lisans yapmış bir Gazzelidir. Çiftin İbrahim adında bir oğulları vardır.

ESARET VE HAPİSHANE HAYATI

İlk kez 1982 yılında 20 yaşındayken öğrenci aktiviteleri nedeniyle esir alındı. 4 ay boyunca idari gözetim altında tutuldu ve serbest bırakıldıktan bir hafta sonra yeniden tutuklandı. 6 ay boyunca yargılanmadan hapishanede kaldı.1985 yılında tekrar esir alındı ve 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bundan sonra esaret hayatı başlamış oldu. Yıllarca hapishane hayatında esaret yaşadı. Hapishanede kaldığı süre boyunca ailesinin ziyaretine izin verilmemiştir. Kardeşi serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada İsrail’in Yahya'yı 18 yıl boyunca ziyaret etmesini engellediğini, babasının ise 13 yıl boyunca onu sadece iki kez ziyaret edebildiğini söyledi.

YAHYA SİNVAR VE AKSA TUFANI

Yahya Sinvar, 7 Ekim’de gerçekleştirilen Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından İzzeddin el-Kassam Tugayları Başkomutanı Muhammed Dayf ile birlikte İsrail'in en çok aranan adamı haline geldi.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü "Demir Kılıçlar" olarak adlandırdığı askeri operasyonun en önemli stratejik hedefi Hamas liderinden kurtulmak haline geldi. Nitekim İsrailli yetkililer onu 7 Ekim 2023 saldırısının baş mimarı olarak görülüyordu.

HENİYYE’DEN SONRA HAMAS’IN YENİ LİDERİ OLDU

31 Temmuz 2024 tarihinde Hamas, İsrail'in siyasi büro başkanı İsmail Heniyye’ninİran'ın başkenti Tahran'da arkadaşlarıyla kaldığı konutun bombalanması sonucu şehit edildiğini açıkladı.

Hamas, 6 Ağustos 2024 Salı günü istişare organlarının oybirliğiyle Yahya Sinvar'ıhareketin yeni lideri olarak seçtiğini duyurdu.

YİĞİTÇE ÇAPRIŞTI VE ŞEHİT OLDU

Ömrü mücadele ile geçen lider İşgalci İsrail güçleri ile ömrünün son anına kadar savaşarak direndi, geri çekilmedi ve işgal askeriyle girdiği çatışma sırasında şehit oldu.