News-1

Gündem

Avrupa'da Savaş Çanları Çalıyor: Hayatta Kalma Kitapçığı Dağıtılıyor!

İsveç, Norveç ve Finlandiya halkına savaş olasılığına karşı hazırlıklı olmalarını tavsiye eden broşürler gönderiyor ve bu broşürlerde, gıda depolamanın yanı sıra nükleer bir saldırı durumunda sığınak arama gibi konularda talimatlar yer alıyor. Bu adım, Rusya ve NATO arasında bir çatışma ihtimalinin arttığı endişeleriyle atılıyor. Alman ordusu ise birliklerine olası çatışma halinde uygulanacak talimatları iletiyor. Bu dört Avrupa ülkesinde Biden, üçüncü dünya savaşını başlatmaya çalışmakla suçlanıyor.

Eklenme: 19.11.2024 17:29:01 | Güncelleme: 19.11.2024 17:29:50
Bu Haberi
Paylaş

İsveç'te Sivil Savunma Ajansı (MSB), Pazartesi günü halka savaş olasılığına hazırlık için broşürler dağıtmaya başladı. "Kriz ya da Savaş Çıkarsa" başlıklı broşürlerde savaş, doğal afet ya da siber saldırı gibi acil durumlara nasıl hazırlık yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler yer alıyor.

MSB Başkanı Mikael Frisell, güvenlik durumunun ciddi olduğunu belirterek "Çeşitli krizler ve nihai olarak savaşa karşı dayanıklılığımızı artırmamız gerekiyor" dedi.

32 sayfalık broşürde askerî çatışma, doğal afet, siber saldırı ve terör saldırıları gibi İsveç'in karşı karşıya bulunduğu tehditler, resim ve örneklerle ortaya konuyor, dayanıklı gıda malzemeleri ve su stoklanması gibi konularda tavsiyeler yer alıyor.

Bugünden itibaren iki haftalık süreçte 5 milyon 200 bin broşürün İsveç'te hanelere gönderilmesi planlanıyor. Basılı olarak İsveççe ve İngilizce olarak yayımlanan broşürün dijital versiyonları Arapça, Farsça, Ukraynaca, Lehçe, Somalice ve Fince gibi dillerde de hazırlandı.

İsveç'in eski Genelkurmay Başkanı Micael Byden Ocak ayında yaptığı açıklamada İsveçlilerin zihinsel olarak savaşa hazırlanmaları gerektiğini belirterek dikkat çekmişti.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana halka bu türden dağıtılan beşinci broşür, 2018'de çıkarılan broşürün güncellenmesiyle oluştu. 2018'de yayımlanan bir önceki broşür, Soğuk Savaş döneminde, 1961'deki broşürden sonra bir ilk olması nedeniyle manşetlerde yer almıştı. Bugünden itibaren dağıtılan broşür ise savaş olasılığına daha fazla odaklanmasıyla dikkat çekiyor.

FİNLANDİYA HÜKÜMETİNDEN ACİL DURUMLAR İÇİN İNTERNET SİTESİ

Finlandiya'da da hükümet, savaş dahil farklı krizlere hazırlık için bilgilerin yayınlandığı bir internet sitesini devreye soktu. Rusya ile bin 340 kilometrelik bir sınıra sahip olan Finlandiya'da İçişleri Bakanlığı ve Dijital Nüfus Veri Hizmetleri Ajansı tarafından hazırlanan sitede uzun süreli enerji kesintileri, su kesintileri, iletişim hizmetlerinde aksamalar, aşırı hava olayları, büyük kazalar ile salgın hastalık ve askerî çatışma gibi uzun süreli krizlere hazırlık konusunda bilgiler yer alıyor.

"BİR HAFTA BOYUNCA KENDİ BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN"

Norveç halkı da savaş, aşırı hava olayları ve diğer tehditler karşısında kendi başlarına bir hafta boyunca idare edebilecek şekilde organize olmalarını öğütleyen birer broşür aldı.

Norveç'in tavsiye ettiği listede uzun ömürlü yiyecekler ve iyodin tabletleri (solunum yoluna ve tiroit bezine tutunan radyoaktif maddeleri önlemeye yarar) bulunuyor.

Norveç Sivil Savunma Kurumu'ndan (DSB) Tore Kamfjord "Norveç'teki her bir haneye ulaşacak 2,2 milyon kopya yolladık" dedi.

Evde bulundurulması gereken malzemeler listesinde, konserve fasülye, enerji barları ve makarna gibi uzun ömürlü gıdalar ile nükleer bir kaza durumunda kullanılabilecek iyodin tabletleri (solunum yoluna ve tiroite tutunan radyoaktif maddeleri önlemeye yarar) gibi ilaçlar var.

Oslo Hükümeti 2018'de benzer bir kopyayı hanelere dağıtmıştı ancak Norveç sivil savunmasından Tore Kamfjord, iklim değişikliği ile seller ve toprak kaymaları gibi aşırı hava olaylarının riskleri artırdığını söylüyor.

ALMANYA OLASI BİR ÇATIŞAMAYA HAZIRLANIYOR

Alman Ordusu, hazırlanan bin sayfalık “Operationsplan Deutschland” dosyası kapsamında birliklerine olası bir çatışmaya karşı hazırlıklı olmaları konusunda talimat verdiği bildirildi.

Plan, kritik altyapının korunmasını, siber saldırılara dayanıklılığı ve sivil-askeri koordinasyonu hedefliyor. Birliklerin kriz eylem planları geliştirmeleri, askerleri eğitmeleri ve dizel jeneratörler gibi kaynaklarla kendi kendine yeterliliği artırmaları isteniyor.

Hamburg'da yapılan toplantıda lojistik hazırlık ve iş gücünün eğitimine vurgu yapıldı.

Ordunun, enerji, ulaştırma ve ulusal savunma için sivil desteğe güvenerek NATO'nun doğu kanadına kuvvet konuşlandırmayı öngördüğü bildiriliyor.