İşgal rejimi İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sürerken, Katar'ın arabuluculuğunda ateşkes ve esir değişimi görüşmeleri yeniden başladı. İsrail’in sivilleri hedef alan saldırılarında yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, bölgedeki insani kriz derinleşiyor.
Eklenme: 18.12.2024 11:46:39 | Güncelleme: 18.12.2024 11:55:38İşgal rejimi İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik hava ve kara saldırılarını yoğunlaştırarak sivilleri hedef almaya devam ediyor. Son günlerde düzenlenen saldırılarda, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Filistinli şehit oldu, yüzlerce kişi yaralandı. Sağlık ekipleri, bölgedeki sağlık tesislerinin işgal rejimi tarafından hedef alınması nedeniyle yaralılara yeterli müdahalede bulunmakta zorlanıyor.
Birleşmiş Milletler yetkilileri, Gazze'deki insani durumun kritik seviyeye ulaştığını belirterek, uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze'deki sağlık, su ve elektrik altyapısının büyük oranda tahrip edildiğini ve bölgedeki insanların hayatta kalmak için temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını bildirdi.
Bu arada, Katar'ın arabuluculuğunda işgal rejimi İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esir değişimi konularında görüşmeler yeniden hız kazandı. Diplomatik kaynaklara göre, görüşmelerde ABD ve Mısır'ın da arabuluculuk rolü bulunuyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, görüşmelerin olumlu yönde ilerlediğini ancak bazı kritik konularda anlaşmazlıkların sürdüğünü belirtti. Kirby, “Taraflar anlaşmaya yakın, ancak daha önce de bu noktaya geldik ve başarısız olduk. Bu kez daha temkinli bir iyimserlik içindeyiz,” dedi.
Diplomatik kaynaklar, ateşkes görüşmelerinde taraflar arasında en büyük anlaşmazlık konusunun işgal rejiminin Gazze'deki askeri varlığı ve Hamas'ın elindeki İsrail askerleri ile sivillerin serbest bırakılması konuları olduğunu belirtiyor. Hamas, Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması ve tutuklu Filistinlilerin serbest bırakılmasını talep ederken, işgal rejimi İsrail ise saldırılarını devam ettiriyor.
ABD Başkanı Joe Biden, sürecin hızlandırılması için doğrudan taraflarla temas kurdu. Biden yönetiminin, İsrail'e yaptığı yoğun baskılar sonucu görüşmelerde ilerleme kaydedildiği belirtiliyor. Görüşmelerin detaylarına ilişkin bilgi paylaşılmamakla birlikte, Biden'ın ateşkesin bir an önce sağlanması için üç aşamalı bir plan sunduğu öğrenildi.
Gazze'deki savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de işgal rejimine düzenlediği büyük çaplı bir operasyonun ardından başladı. İsrail bu saldırıya karşılık, bölgeye yönelik kapsamlı bir bombardıman ve kara operasyonu başlattı. O tarihten bu yana binlerce Filistinli şehit oldu, yüzbinlerce kişi ise yerinden edildi.
Bölgedeki insani durum giderek kötüleşirken, işgal rejiminin saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğu yönünde birçok rapor yayınlandı. İnsan hakları örgütleri, sivillerin kasten hedef alındığını ve Gazze'deki saldırıların savaş suçu teşkil ettiğini belirtiyor.
Katar ve Mısır'ın yanı sıra Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar, acil ateşkes ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması çağrısında bulunuyor. Ancak İsrail'in saldırgan tutumu ve uluslararası toplumun etkisizliği nedeniyle, Gazze halkının yaşadığı trajedi devam ediyor.