News-1

Sıcak Bölgeler

İsrailli Bakan Smotrich Batı Şeria’daki İşgali Hızlandırmayı Hedefliyor

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich tarafından başlatılan haftalık toplantıların, 2025 yılında toprak gasplarının miktarını önemli ölçüde artırması bekleniyor.

Eklenme: 14.01.2025 13:57:34 | Güncelleme: 14.01.2025 15:02:48
Bu Haberi
Paylaş

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı yerleşimlerin hızlanmasını sağlamak için, ABD’nin minimal müdahalesi veya siyasi onay gerektirmeyen yeni önlemler aldı. 

Smotrich, uluslararası hukuka aykırı olan işgal altındaki Filistin topraklarında toprak gasplarını artırmayı hedefliyor. Bu amaçla, önceden onaylanması aylar süren yerleşim inşaat izinlerinin haftalık olarak verilmesini sağlayacak yeni bir mekanizmayı devreye soktu. 

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth (Ynet), bu önlemlerin ABD-İsrail arasındaki yasa dışı yerleşimler ve şiddet içeren yerleşimci faaliyetleri üzerindeki gerilimlere rağmen alındığını bildirdi. ABD’nin, İsrail’e yalnızca belirli "Yeşil Hat" yakınlarında sınırlı sayıda yerleşim inşasına izin veren yönergeleri bulunuyor. 

1949 Ateşkes Hattı olarak bilinen Yeşil Hat, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’ni İsrail’den ayıran bir bölge olarak tanımlanıyor. 

Ynet’in haberine göre, Smotrich’in Batı Şeria’daki toprak gasplarından sorumlu olan Yerleşim İdaresi, yerleşim planlamalarını normalleştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda haftalık toplantılar düzenlenerek yeni yerleşimlerin onaylanması hedefleniyor. Daha önce, bu tür toprak gasplarının onaylanması aylar alıyor ve toplantılar üç ayda bir düzenleniyordu. 

Yeni düzenlemelerle, 2025 yılında önceki yıllara kıyasla toprak gasplarının miktarında önemli bir artış bekleniyor. 

Sadece geçen hafta içinde yaklaşık 440 konut biriminin onaylanması için işlem yapıldı. Ayrıca, son altı hafta içinde Yüksek Planlama Konseyi tarafından 2.377 birimin inşaatı ilerletildi. 

İsrail'de iki devletli çözümü savunan en büyük hareketlerden biri olan Peace Now, Batı Şeria’daki büyük ölçekli yerleşim inşaatlarını eleştirdi ve bunun "Netanyahu-Smotrich hükümetinin" politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti. 

Grup tarafından yapılan açıklamada "Bu sistematik yaklaşım, yerleşim planlamalarını normalleştirmeyi ve daha az kamuoyu ve uluslararası dikkat ve eleştiri çekmeyi amaçlıyor" ifadelerine yer verildi.

APARTHEID SİSTEMİ 

Yalnızca İsrail vatandaşlarının erişimine izin verilen topraklardan oyulan yerleşim altyapısı, birçok insan hakları grubu tarafından apartheid bir sistem olarak tanımlanıyor. 

ABD’nin yerleşimlerle ilgili düzenlemelerinde bahsi geçen Yeşil Hat, aşırı sağcı İsrailliler arasında oldukça tartışmalı. Yerleşim inşaatlarının yavaş ilerlemesini eleştiren bu grup, hızlanma talebinde bulunuyor. 

Bir yerleşim yetkilisi Ynet’e verdiği demeçte, "Onaylanmış lokasyonlarda inşaatların ilerlemesi için uzun aylar beklemek zorunda kalmamız absürt bir durumdu ve kimse bundan rahatsız olmuyordu. Şimdi, yarım milyon sakin için normalleşme getiren köklü değişiklikler yapılıyor," dedi. 

1967 Orta Doğu Savaşı'ndan bu yana, İsrail haritalarından Yeşil Hat’tı kaldırma kararı alarak işgal ettiği Filistin topraklarını İsrail’in bir parçası gibi göstermeye çalıştı. 

İşgal altındaki Batı Şeria’daki İsrail yerleşimleri uluslararası hukuka aykırı olmasına rağmen, İsrail son birkaç on yıldır işgal altındaki topraklarda yerleşim inşasına devam etti. 

Yaklaşık 700.000 İsrailli yerleşimci, 1967 çatışmasından bu yana inşa edilen Batı Şeria ve işgal altındaki Doğu Kudüs’teki yaklaşık 300 yasa dışı yerleşimde yaşıyor. 

Smotrich bu eğilime öncülük ediyor. Ekim ayında, İsrail’in sınırlarını "yavaş yavaş" genişletmesi gerektiğini ve bu sınırların Suriye'nin başkenti Şam'a ulaşması gerektiğini söyleyerek saldırgan bir genişleme politikası çağrısında bulundu. 

BATI ŞERİA’DA 1 MİLYON YERLEŞİMCİ ÇAĞRISI 

Bu arada, Pazartesi günü, İsrail Konut Bakanı Yitzhak Goldakov, Başbakan Benjamin Netanyahu'ya işgal altındaki Batı Şeria’da 1 milyon Yahudi’nin yasa dışı yerleşimine olanak sağlama çağrısında bulundu. 

Goldakov, Haredi Yahudilere yönelik haber yapan Bahdrei Haredim adlı İbranice bir siteye verdiği demeçte, Netanyahu’ya "Yahuda ve Samiriye’ye bir milyon Yahudi getirin" dedi. (Batı Şeria için kullanılan İsrail terminolojisi). 

Goldakov ayrıca, Gazze'ye yönelik saldırıların bölgedeki yerleşim inşasını artırmak için bir fırsat olarak kullanılmasını istedi.