Teknoloji devi, İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçları sırasında 15 aylık çatışmanın başlangıcından itibaren İsrail Savunma Bakanlığı’nın hizmetlerine erişim talebini daha fazla karşıladı.
Eklenme: 27.01.2025 16:39:37 | Güncelleme: 27.01.2025 16:41:36Yabancı bir yayın kuruluşunun geçtiğimiz Salı günü yayınladığı habere göre Google, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başından itibaren İsrail ordusuna en son yapay zeka (AI) teknolojisi erişimi sağladı.
Elde edilen belgelere göre, Ekim 2023'te savaşın başlamasından kısa bir süre sonra, bulut bölümündeki bir Google çalışanı, İsrail Savunma Bakanlığı'nın şirketin yapay zeka araçlarına daha fazla erişebilmesi için taleplerini artırdı.
Savunma bakanlığı, müşterinin kendi verilerine yapay zeka algoritması uygulayan Google'ın Vertex'inin kullanımını acilen genişletmek istedi.
Google'dan bir çalışan, şirketin İsrail ordusuna daha fazla erişim sağlamaması halinde bulut alanındaki rakibi Amazon'a yenik düşme riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
1.2 milyar dolarlık “Project Nimbus” ortaklığı kapsamında hem Google hem de Amazon halihazırda İsrail hükümeti ve ordusuna bulut bilişim ve yapay zeka hizmetleri sağlıyor.
Kasım 2023 tarihli bir belgede bir Google çalışanının İsrail savunma bakanlığının talebini yerine getirdiği için bir iş arkadaşına teşekkür ettiği görülüyor. 2024 ilkbahar ve yazına ait belgelerde ise çalışanların İsrail ordusu için yapay zeka teknolojisine ek erişim talep ettiği görülüyor.
Kasım 2024 gibi yakın bir tarihte, İsrail ordusunun Google'ın yapay zeka araçlarını kullandığını gösteren belgelerin yanı sıra ordunun Google'ın Gemini yapay zeka teknolojisini kullanma talebini gösteren belgeler de vardı.
Raporda, belgelerin İsrail Savunma Bakanlığı'nın yapay zeka araçlarını nasıl kullandığını açıkça göstermediği belirtildi.
Haberin kaynağı olan yayın kuruluşu daha önce Gazze'de savaşın patlak vermesinin ardından İsrail ordusunun Habsora adlı bir yapay zeka aracına başvurduğunu ve bu aracın İsrailli komutanlara kuşatma altındaki bölgede Filistinlilere ait binlerce hedef gösterdiğini bildirmişti.
İsrailli komutanlar teknolojinin doğruluğu konusunda endişelerini dile getirirken, diğerleri aracın tavsiyelerine çok fazla güvenildiğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl Google, şirketin New York ve Kaliforniya'daki ofislerinde Nimbus Projesi'ne karşı oturma eylemi düzenleyen 50 çalışanını işten çıkardıktan sonra yoğun bir iç muhalefetle karşı karşıya kaldı.
“Soykırıma Karşı Googlecılar” pankartı altında toplanan işçiler sosyal medya paylaşımlarında Filistin yanlısı aktivizmleri nedeniyle şirketten ve diğer işçilerden tehditler aldıklarını açıkladı.
Google ve Amazon tarafından 2021 yılında duyurulan Project Nimbus, İsrail hükümetine gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenimi yetenekleri sağlıyor.
Google, Nimbus sözleşmesinin “silah veya istihbarat servisleriyle ilgili son derece hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını” savunuyor.
Google, Amazon ve İsrail ordusu Post'un haberi hakkında yorum yapmayı reddetti.
Google, dünyanın dört bir yanındaki çalışanları tarafından ABD'deki İsrail yanlısı yardım kuruluşlarına yapılan bağışları eşleştiriyor. Bu kuruluşlar arasında Gazze'de savaşan İsrail askerlerini destekleyen bir kuruluş ve İsrail'in Batı Şeria'yı "geri almasına" yardımcı olmayı amaçlayan Hıristiyan Siyonist bir grup da bulunuyor.
Edinilen kaynaklarda İsrail Savunma Güçlerinin Dostları (FIDF) adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşa ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşimlerdeki çiftliklerde çalışmak üzere gönüllüler gönderen bir kuruluş olan HaYovel'e bağış yapılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.
Teknoloji devi, Kanada merkezli bir şirket olan ve müşterileri arasında ABD'nin en büyük şirketlerinden bazılarının da bulunduğu Benevity adlı kurumsal bağış platformu aracılığıyla çalışanlarının maaşlarının belirli bir yüzdesini kendi seçtikleri kuruluşlara bağış olarak gönderiyor.
Google daha sonra bu bağışları eşleştiriyor.
Merkezi New York'ta bulunan FIDF, İsrailli askerleri ve gazileri destekleyen, kâr amacı gütmeyen kayıtlı bir hayır kuruluşudur.
Çalışmaları arasında "savaşan askerler için mali stresi, ekonomik güvensizliği veya dikkat dağınıklığını hafifleterek zihinlerinin tamamen eldeki karmaşık askeri görevlere odaklanmasını sağlamayı amaçlayan programların" finanse edilmesi de yer alıyor.
Konuyla alakalı yakın tarihlerde konuşan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, yapay zekanın Gazze'de "kitlesel suikastlar yaratmak için" kullanıldığını açıkladı. Açıklamasının devamında sürecin detaylarına inen Assange, "daha önce suikast ve savaş arasında bir fark varken, şimdi ikisi birleşti ve Gazze'deki hedeflerin çoğu, belki de çoğunluğu yapay zeka hedeflemesi sonucunda bombalanıyor" ifadesine yer verdi.
Assange’a göre yapay zekanın hedef, fikir ya da propaganda bulmak için bilgiye ihtiyacı var. Yapay zekanın kitlesel suikastlar gerçekleştirmek için kullanılmasından bahsedebilmek için telefonlardan internet aracılığıyla alınan gözetleme verileri işleyerek söz konusu algoritmaları eğittiği biliniyor.