BM ajansı, bir tesisin esirleri tuttuğu iddiasının ardından Gazze'nin kuzeyi ile birlikte diğer bölgelerdeki tüm tesisleri terk etmek zorunda kaldığını duyurdu.
Eklenme: 04.02.2025 12:05:08 | Güncelleme: 04.02.2025 13:57:34Kapak Görseli: Bir adam 19 Ocak 2025 tarihinde Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinli mültecilerin kaldığı Jabalia kampında Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) için klinik olarak kullanılan yıkık bir binanın önünde yürüyor.
İsrail, Gazze Şeridi'nden Hamas'ı tamamen çıkaramayabilir, ancak ‘düşmanı’ olarak gördüğü başka bir hedefini yok etme planını hızla sürdürüyor: Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA). BM yetkilileri ve insani yardım çalışanları tarafından uluslararası yayın organlarına yapılan açıklamada İsrail’in UNRWA’yı tamamen ortadan kaldırmak için harekete geçtiği belirtildi.
Perşembe günü yürürlüğe giren iki yasa, savaşın harap ettiği bölgede UNRWA'nın çalışma kapasitesini büyük ölçüde sınırlandırdı. Bunlardan biri, ajansın “İsrail kontrolündeki bölgelerde” faaliyet göstermesini yasaklarken, diğeri UNRWA ile herhangi bir temas kurulmasını engelliyor. İsrail'in Gazze'ye insani yardım koordinasyonundan sorumlu askeri birimi COGAT, bu yasalara uyacağını duyurdu.
İsrail’in UNRWA’yı yasaklama girişimi en az yirmi yıl öncesine dayanıyor. UNRWA’nın Kudüs’te bir tesis inşa etmesiyle başlayan süreçte, Filistinliler İsrail’in UNRWA’yı bir varoluşsal tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor. Bunun nedeni ise ajansın Filistinli mültecileri tanıması ve onların geri dönüş hakkını desteklemesi.
7 Ekim’den sonra İsrail, UNRWA’ya yönelik kampanyasını hızlandırdı. Filistin topraklarında ve komşu Arap ülkelerinde milyonlarca kişiye yardım, sağlık ve eğitim hizmeti sunan ajans, büyük darbeler aldı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşında bugüne kadar çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu 47.487'den fazla insan hayatını kaybetti. Bu süreçte İsrail, UNRWA’ya ait tesislere de kanlı saldırılar düzenledi. UNRWA’ya göre, saldırılar sırasında en az 272 UNRWA çalışanı öldürüldü ve 205 UNRWA tesisi zarar gördü.
İsrail, Hamas’ın UNRWA tesislerini askeri üs olarak kullandığını öne sürüyor. Ancak UNRWA tesislerinin büyük çoğunluğu, savaş boyunca yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinli için sığınak olarak kullanıldı. İsrail’in bu tesislere düzenlediği saldırılar son derece kanlı oldu.
Örneğin, Haziran ayında İsrail’in Nuseyrat mülteci kampındaki bir UNRWA okuluna düzenlediği hava saldırısında en az 40 kişi öldü. İsrail, Hamas’ın bu tesiste bulunduğunu iddia etti, ancak burada kalan siviller bu iddiayı reddetti.
Saldırıdan sağ kurtulan bir Gazzeli; "Onların savaşçıları hedef aldıklarını söylüyorlar. Ne savaşçısı? Buraya güvenlik için geldik, yanımızda sadece çadırlarımız ve üzerimizdeki kıyafetlerimiz var," açıklamasında bulundu.
UNRWA Sözcüsü Juliette Toumba, ajansın "olağanüstü düşmanca bir ortamda" çalıştığını ve "şiddetli bir dezenformasyon kampanyasının" hedefi haline geldiğini belirtti.
Ajans, bu hafta bir İsrailli rehinenin annesinin, kızının Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer’a UNRWA tesisinde tutulduğunu söylediğini iddia etmesinin ardından yeni baskılarla karşı karşıya kaldı.
UNRWA, bu iddialara Pazar günü sosyal medya üzerinden yanıt verdi.
I am relieved about the release of hostages, including that of Ms. Damari & I hope all others will also soon return safely to their families.
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) January 31, 2025
Claims that hostages have been held in UNRWA premises are deeply disturbing & shocking. We take any such allegations extremely…
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, ajansın Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki tüm tesislerini terk etmek zorunda kaldığını ve artık bu binalar üzerinde “hiçbir kontrolü olmadığını” vurguladı. UNRWA personelinin, İsrail’in zorla tahliye emirleri nedeniyle binalarını terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Lazzarini, bu iddianın "derin şekilde rahatsız edici ve şok edici" olduğunu söyledi.
İsrail’in, UNRWA tarafından yönetilen okulları askeri üsse çevirdiği belirtiliyor. Bu da ajansın tesisler üzerindeki kontrolünü tamamen kaybettiğini gösteriyor.
ABD, 2024 yılında UNRWA'ya yaptığı yardımları kesmişti. Bunun üzerine Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar dışişleri bakanları UNRWA'ya destek sağlamak için harekete geçti.
📌Bir Beyaz Saray yetkilisinin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Salı günü ABD'yi BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekecek ve UNRWA'ya fon sağlanmasını yasaklayacak bir kararname yayınlaması bekleniyor.
— Afroasya Today (@afroasyatoday) February 4, 2025
⚫️Ekim ayında kabul edilen ve geçtiğimiz… pic.twitter.com/LdBkq1QVec
Cumartesi günü Kahire’de yapılan toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride UNRWA’nın rolü "hayati, vazgeçilmez ve alternatifsiz" olarak nitelendirildi ve "UNRWA’yı devre dışı bırakma veya rolünü azaltma girişimlerine kesin bir şekilde karşı çıkıldığı" vurgulandı.
UNRWA, İsrail’in son çıkardığı yasaların Gazze'deki ateşkesi tehlikeye atabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ajans, insani yardım teslimatlarının bu dönemde artırılması gerektiğini belirtti.
Lazzarini, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, ateşkesin ilk üç gününde UNRWA’nın 1 milyon kişiye yetecek kadar gıda ulaştırdığını ve 300.000 kişiye erzak dağıttığını ifade etti.
Lazzarini, "UNRWA'nın çalışmalarının engellenmesi, Gazze'deki ateşkesi sabote edebilir" diyerek, büyük acılar çeken insanların umutlarının bir kez daha yok olabileceğini belirtti.