News-1

Gündem

Rusya’da Silah ve Asker Krizi: Silah Stoğu 2 Yıl İçinde Tükenebilir

Rus ordusu, cephane ve zırhlı araç sıkıntısına karşı yeni yöntemlere başvuruyor; insan gücü ve lojistikte yaşanan sorunlar savaşın seyrini etkiliyor.

Eklenme: 14.02.2025 17:37:37 | Güncelleme: 14.02.2025 17:50:59
Bu Haberi
Paylaş

Rusya’nın Ukrayna’da yaşadığı silah ve asker sıkıntısı, savaşın seyrini ciddi şekilde etkiliyor. Donbas bölgesindeki ilerlemeleri yavaşlayan Moskova, lojistik sorunlar ve artan kayıplar nedeniyle yeni taktiklere yönelmek zorunda kaldı.

CEPHEDE EŞEKLER VE MOTOSİKLETLER

Rus ordusu, mühimmat ve erzak taşımak için eşekleri kullanmaya başladı. Emekli Rus General Viktor Sobolev, eşek kullanımının askerlerin hayatını riske atmamak için “normal” bir uygulama olduğunu belirtti. Daha önce de motosikletler, elektrikli scooterlar ve sivil araçlar cephede kullanılmaya başlanmıştı.

ZIRHLI ARAÇLARDA BÜYÜK KAYIP

Ukrayna ordusu, Rusya’nın zırhlı araçlarının büyük kısmını imha etti. Eski Sovyet stoklarından çıkarılan araçlar dahi kayıpları karşılamaya yetmiyor. Bremen Üniversitesi’nden Nikolay Mitrokhin, Rusya’nın mevcut zırhlı araç stoklarının sadece birkaç ay yeteceğini ifade etti.

ÜRETİMDE ZORLUKLAR

Rusya’nın yıllık tank üretimi 60’ı geçmiyor ve Avrupa’dan temin edilen elektronik bileşenler yerine kullanılan Çin menşeli parçalar yetersiz kalıyor. Ukraynalı General Ihor Romanenko’ya göre, Rusya’nın zırhlı araç stoğu iki yıl içinde tükenebilir.

İKMALE YÖNELİK UKRAYNA SALDIRILARI

Ukrayna’nın insansız hava araçları, Rus ikmal hatlarını hedef alarak lojistik sorunları artırıyor. Tanklara yerleştirilen metal barlar ve ağlar bile bu saldırıları önlemekte yetersiz kalıyor.

KUZEY KORE VE İRAN’DAN DESTEK

Rusya, Kuzey Kore ve İran’dan aldığı füzelerle saldırılarını sürdürüyor. Ancak, bu mühimmatların etkinliği sorgulanıyor. Altı İskender füzesiyle yapılan bir saldırı, milyonlarca dolara mal olurken sadece bir kişiyi öldürdü.

İNSAN GÜCÜ KRİZİ

600.000 Rus askeri cephede olsa da, deneyimli askerlerin kaybı büyük. Yeni askerlerin eğitimsiz olması ve zorla savaşa gönderilmesi, moral ve etkinlik sorunlarını beraberinde getiriyor. Maaşlar ve tazminatlar artarken, göçmen işçilerin zorla askere alınması gibi yöntemler Kremlin’e yönelik eleştirileri artırıyor.

Rusya’nın Ukrayna’daki ilerleyişi, cephane ve insan gücü sıkıntıları nedeniyle ciddi darbe almış durumda. Ukrayna ise drone ve füze üretimini artırarak avantaj sağlamaya çalışıyor. Uzmanlara göre, Rusya’nın mevcut kaynaklarla savaşta uzun süre direnmesi zor görünüyor.