Ürdün İçişleri Bakanlığı, daha önce feshedilen Müslüman Kardeşler teşkilatını tamamen yasakladığını ve teşkilata bağlı her türlü faaliyetin suç sayılacağını açıkladı. Yasak kararında, geçtiğimiz günlerde teşkilatla bağlantılı olduğu iddia edilen 16 kişinin kısa menzilli füze ve İHA üretimi yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmalarının etkili olduğu ileri sürüldü.
Eklenme: 24.04.2025 10:57:20Ürdün İçişleri Bakanı Mazin el-Feraye, yaptığı basın açıklamasında, Müslüman Kardeşler (İhvan) teşkilatının tüm faaliyetlerinin yasaklandığını duyurdu. Feraye, teşkilata ait tüm faaliyetlerin yasa dışı sayılacağını ve bu faaliyetlere katılanların cezalandırılacağını belirtti.
Teşkilata ait ofis ve merkezlerin, başka kurumlarla ortak kullanılıyor olsa dahi kapatılacağı; medyada yer alacak herhangi bir etkinliğin de yasak kapsamında olacağı bildirildi. Bakan Feraye ayrıca teşkilat üyeliğinin ve fikirlerinin yayılmasının da suç teşkil edeceğini vurguladı.
Feraye’nin açıklamasına göre, İhvan’a ait mal varlıklarının tespiti ve el konulması için özel bir komisyon kuruldu. Bu komisyonun çalışmalarını hızlandırması talimatı verildi. Bakan, faaliyetlerin devam etmesinin toplumu tehlikeye attığını savunarak, bu gerekçeyle radikal bir yasaklama sürecine gidildiğini kaydetti.
Ürdün’ün Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) hakkında aldığı kararlar:
— Afroasya Today (@afroasyatoday) April 23, 2025
⚫️ İhvan’a ait ülkedeki bütün ofislerin kapatılacak.
⚫️ İhvan grubuna üye olmak kanunen yasaklandı.
⚫️ İhvan’a bağlı kuruluş ve ilişkisi bulunan siyasi partilerin tüm mal varlıklarına el konuldu.
⚫️… https://t.co/ceJjB09sLb pic.twitter.com/g9KDCQuh6U
Ülkede Müslüman Kardeşler’in ‘Dernek’ adını taşıyan bir yeni yapılanması bulunuyor. 2015’te hükümet tarafından bu yapıya resmi ruhsat verilmişti. Ancak bu durum, orijinal teşkilat tarafından ‘meşruiyeti sona erdiren bir darbe’ olarak değerlendirilmişti.
Ürdün Temyiz Mahkemesi 2020 yılında aldığı kararla Müslüman Kardeşler’i resmi olarak feshetmişti.
Ürdün Başbakanı Cafer Hassan, hükümetin milli birlik konusundaki kararlılığını yineledi. “Hiçbir kişi ya da grup, devletin sabrını sınamamalı” diyen Hassan, halkın güvenliğini tehdit eden her yapının karşısında olacaklarını belirtti.
15 Nisan’da Ürdün İstihbarat Dairesi, ulusal güvenliği hedef alan bir yapılanmayı çökerttiklerini duyurmuştu. 2021’den bu yana takip edilen 16 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin patlayıcı madde ve otomatik silah bulundurmak, fırlatmaya hazır füze gizlemek, İHA üretim projesi yürütmek gibi suçlardan yargılanacağı açıklandı. Alınan yasak kararında ise bu olayın etkili olduğu iddia edildi.
Ürdün istihbaratı, kısa menzilli füze ve insansız hava aracı üretimi çalışması yaptığı tespit edilen 16 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Reuters kaynakları, kişilerin Müslüman Kardeşler bağlantılı olduğunu ileri sürmüştü.