İsrail işgal güçleri, yeni yasalar doğrultusunda Kudüs’teki altı UNRWA okulunu kapatma kararını uygulamaya koydu. Alınan karar doğrultusunda 800 Filistinli çocuk okullarını terk etmek zorunda bırakılarak en temel insani hak olan eğitim alma hakkından mahrum edildi.
Eklenme: 09.05.2025 11:14:08 | Güncelleme: 09.05.2025 12:24:58Karar, şehirdeki altı UNRWA okulunun kapatılmasını öngörüyor ve yaklaşık 800 Filistinli öğrenciyi eğitim hakkından mahrum bırakacak. Karar kapsamında polis eşliğinde üç okula baskın düzenlenerek yüzlerce öğrenci okuldan çıkarıldı.
İsrail Eğitim Bakanlığı yetkilileri, silahlı işgal güçleriyle birlikte Kudüs’ün Şuafat Mülteci Kampı’nda bulunan üç Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) okuluna 9 Mayıs sabahı baskın düzenledi. Baskınlar, Nisan ayında alınan ve UNRWA’ya bağlı altı okulun kapatılmasını öngören kararlara dayanıyor. Bu kararlar, yaklaşık 800 Filistinli öğrencinin eğitim hakkını elinden alıyor.
UNRWA’nın açıklamasına göre, baskın sırasında işgal güçleri okul çalışanlarının kimlik bilgilerini topladı, bir personeli gözaltına aldı ve derste bulunan 550 öğrencinin derhal okuldan çıkarılmasını emretti. Aynı zamanda Wadi Joz, Sur Bahir ve Silvan mahallelerindeki üç başka UNRWA okuluna da polis yerleştirildi. Bu okullarda bulunan 250 öğrenci de güvenlik gerekçesiyle zorla tahliye edildi.
UNRWA Batı Şeria Direktörü Roland Friedrich, baskınları şu sözlerle kınadı:
“Bu, Birleşmiş Milletler’in ayrıcalık ve dokunulmazlıklarının ciddi bir ihlalidir. Küçük çocuklar için son derece travmatik bir durum. Eğitim öğretim yılı 20 Haziran 2025’e kadar sürüyor ve öğrencilerin eğitim hakkı aniden ellerinden alınıyor.”
UNRWA, tüm baskılara rağmen personelinin ve öğrencilerinin güvenliğini öncelik alarak hizmet vermeye devam edeceğini açıkladı.
23 Nisan’da Adalah adlı hukuk savunma grubu, İsrail Yüksek Mahkemesi’ne başvurarak kapatma kararlarının yürütmesini durdurmak istedi ancak başvuru reddedildi. 7 Mayıs’ta ise Adalah, İsrail makamlarına yeniden başvurarak kapatma kararlarının hukuka aykırı olduğunu ve derhal uygulanmaktan vazgeçilmesi gerektiğini bildirdi.
İsrail, 1967’de işgal ettiği Kudüs’ü 1980’de tek taraflı ilhak etmişti. O tarihten bu yana UNRWA bölgede eğitim ve sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor. Bugün işgal altındaki Filistin topraklarında Filistin Yönetimi’nden sonra en büyük eğitim sağlayıcısı olan UNRWA, 96 okulda 50 bine yakın öğrenciye hizmet veriyor.
Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı 2 Mayıs’ta İsrail’in işgal altındaki topraklarda insani sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini ele alan duruşmalarını tamamladı. Pek çok ülke, İsrail’in işgal altındaki halka yardım ulaştırma yükümlülüklerini ihlal ettiğini beyan etti.