News-1

Gündem

Ateşkesin Gölgesinde Gerilim: Hindistan-Pakistan Arasında Kırılgan Barış

ABD arabuluculuğu ile sağlanan ateşkes anlaşması, Hindistan ve Pakistan arasındaki savaş tehlikesini bir nebze bertaraf etse de sınır ihlalleri, diplomatik gerilim ve sivil krizi, barışın ne denli kırılgan olduğunu ortaya koyuyor.

Eklenme: 13.05.2025 15:03:14 | Güncelleme: 13.05.2025 16:35:13
Bu Haberi
Paylaş

ATEŞKESE GİDEN SÜREÇ: OPERASYONLARDAN MASAYA

2025 yılının Mayıs ayında, Hindistan ordusu "Operation Sindoor" adlı hava harekâtıyla Pakistan topraklarındaki dokuz ayrı noktaya sürpriz saldırı düzenledi. Yeni Delhi, bu sürecin "terörist altyapıya" yönelik olduğunu ve sınırı geçmediğini savunurken, İslamabad 11'i asker olmak üzere 51 can kaybı olduğunu ve Hindistan'ın iki camiyi hedef aldığını duyurdu. Pakistan buna "Operation Bunyan-un-Marsoos" adlı harekatla  karşılık verdi.

Sınırda karşılıklı bombardımanlar süresince çok sayıda sivil yerinden edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı ve BM arabuluculuğuyla taraflar 10 Mayıs 2025 tarihinde ateşkes ilan etti.

ATEŞKES İHLALLERİ: SİYASİ VE ASKERİ GÖLGELER

Her ne kadar resmi bir ateşkes ilan edilmiş olsa da, Keşmir sınır hattındaki gerilim devam ediyor. Hindistan, Pakistan'ı "sınır geçişleri ve sabotaj girişimi" ile suçlarken, Pakistan tarafı da Hindistan'ı "provokatif insansız hava aracı kullanımlarıyla" anlaşmayı ihlal etmekle eleştiriyor.

Bölgede, sınır karakollarının alarm durumunda tutulduğu, kimi noktalarda çatışmalara ramak kaldığı bildiriliyor.

SİVİL HALK: GÖÇ, KORKU VE BELİRSİZLİK

Operasyonlar sırasında Pakistan'ın Azad Keşmir bölgesinde 10 binden fazla kişi evini terk etti. Muzaffarabad ve Kotli şehirlerinde okullar tatil edildi, kamu binaları tahliye edildi. Hindistan'ın Pencap eyaletinde sınır kasabalarında geceyi sığınaklarda geçiren sivil sayısı binlerle ifade ediliyor.

İki ülke de sivil altyapıyı koruduklarını iddia etse de, son saldırılar hastaneler, camiler ve su istasyonları gibi hayati noktaları hedef aldı.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Birleşmiş Milletler ve Çin, her iki tarafı da sükûnete davet ederken, Rusya nükleer tansiyona dikkat çekti. Avrupa Birliği, Keşmir meselesinin uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesi çağrısında bulundu.

Ancak uluslararası camianın eylemsizliği, bölgede yaşayan sivillerin "terkedilmişlik hissini" artırıyor.