News-1

Gündem

Moskova'ya İHA Saldırısı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürüyor. Bu sabah saatlerinde Rusya’nın başkenti Moskova’ya İHA saldırısı düzenlendi. Moskova’dan yapılan açıklamalarda bazı binaların hedef alındığı ve saldırıda yaralanan kimse olmadığı belirtilirken, saldırının Ukrayna tarafından misilleme amacıyla gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Ukrayna tarafı ise saldırı ile ilgilerinin olmadığını açıkladı.

Eklenme: 30.05.2023 14:39:23 | Güncelleme: 30.05.2023 14:43:35
Bu Haberi
Paylaş

Rusya, Ukrayna’ya saldırmaya devam ediyor. Rus güçleri, dün (29 Mayıs) 24 saat içerisinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’e üç kez saldırdı. Bu saldırılarda bir kişi hayatını kaybetti. Kiev’e yapılan saldırıların ardından bu sabah saatlerinde Rusya’nın başkenti Moskova, insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alındı.

Rus yetkililer, İHA'ların Moskova’da birkaç binaya çarptığını ve 'küçük' hasara yol açtıklarını söyledi. Yetkililer, saldırılar sonucu kimsenin yaralanmadığını da açıkladı.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin Telegram hesabından paylaştığı mesajında, “Şehrin tüm acil servisleri olay yerinde. Saldırıda hasar gören iki apartmanda oturanlar da tahliye edildi” açıklamasını yaptı.

SALDIRIYI KİM ÜSTLENDİ ?

Rusya’ya kimin saldırı düzenlediği belli değil. Başkent Moskova’ya düzenlenen bu saldırı, Kiev’in 24 saat içerisinde üç kez hedef alınmasının ardından gerçekleşti. Ukrayna kuvvetleri de uzun zamandır Rusya’ya karşı taarruza geçmeye hazırlanıyor.

KREMLİN: "UKRAYNA TARAFINDAN YAPILDIĞI AÇIK"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, insansız hava araçlarıyla (İHA) Moskova’ya yapılan saldırıyı Ukrayna’nın düzenlediğini belirterek, “Saldırının, Ukrayna’daki karar alma merkezlerinden birine gerçekleştirdiğimiz başarılı saldırıya yanıt olarak Kiev rejimi tarafından yapıldığı son derece açık” dedi.

UKRAYNA: "ALAKAMIZ YOK"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Ukrayna'nın Moskova'ya düzenlenen İHA saldırısıyla ilgisi olmadığını bildirdi.

Ukrayna için bu saldırının 'önemsiz' olduğunu belirten Podolyak, "Ancak burada yapay zeka çağına çekildiğimizi anlamak çok önemli. Belki de bazı İHA'lar Ukrayna'ya saldırmaya hazır değil ve yaratıcılarına geri dönmek istiyor. İHA'lar yapay zeka bakımından akıllı ve yaptıklarının sonuçlarını net bir şekilde anlıyor" dedi.

"İnsanların tek taraflı bir oyun oynayabileceklerini, cezasız egemen bir devleti yok etmenin mümkün olduğunu düşündüklerini" belirten Podolyak, "Artık kimsenin Rusya'yı ciddiye almadığını, Rusya'nın yavaş yavaş Ukrayna'da yaptıkları için bedel ödeyeceğini" söyledi.

Podolyak, Ukrayna'nın bugün Moskova'ya yapılan İHA saldırısıyla ilişkisi olup olmadığı sorusuna, "Yapay zekayla ilgimiz var ama saldırılarla alakamız yok. Saldırıları zevkle izliyor ve saldırıların artacağını tahmin ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

KREMLİN DE HEDEF ALINMIŞTI

Bu ayın başında Kremlin’e insansız hava araçlarıyla bir saldırı düzenlenmişti. Rusya, saldırıyı ‘planlı bir terör saldırısı’ olarak nitelendirmiş ve Ukrayna’yı suçlamıştı.

İnsansız hava araçlarının hedefinin de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e suikast girişiminde bulunmak olduğu kaydedilmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise ülkesine yöneltilen bu iddiaları yalanlamıştı.