Bir insan hakları hukuk grubu olan 'Emergency Lawyers', Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (Rapid Support Forces - RSF) güçlerinin Kuzey Kordofan eyaletinde köyleri basarak ateşe verdiğini ve aralarında çocuklar ve hamile kadınların da olduğu yaklaşık 300 kişiyi katlettiğini bildirdi.
Eklenme: 15.07.2025 12:18:22Sudan’da bir yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın en kanlı aşamalarından biri, Kuzey Kordofan’da yaşandı. BAE destekli RSF, sivil köylere yönelik saldırılarında çocuklar, kadınlar ve yaşlıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişiyi katletti. Evlerin ateşe verildiği, köylerin haritadan silindiği saldırılarda, çok sayıda kişi kaçırıldı. Yerel kaynaklar ve insan hakları örgütleri, yaşananların bir etnik temizlik ve savaş suçu olduğunu belirtiyor. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre binlerce kişi bölgeden kaçarken, RSF’nin 'cezasızlık zırhı' altında katliamlarını sürdürdüğü bildiriliyor.
📌 Sudan’da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli büyük katliam: 300 sivil hayatını kaybetti
— Afroasya Today (@afroasyatoday) July 14, 2025
⚫️ Ordu, Kuzey Kurdufan’daki El-Obeid’in batısında yer alan Umm Samima’yı şiddetli çatışmaların ardından yeniden ele geçirdi.
⚫️ Çatışmalarda 232 isyancı militan öldürüldü, 22 askeri… pic.twitter.com/LgaZw9A0Hm
İnsan hakları grubu 'Emergency Lawyers' tarafından yapılan açıklama, RSF ile Sudan ordusu arasındaki çatışmaların ülkenin batı bölgelerinde, özellikle Kordofan ve Darfur’da yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
RSF’nin kontrolündeki Bara yakınlarındaki köy saldırılarında, Shag Alnom köyünde en az 200 kişi ya evlerinde yakılarak ya da silahla katledildi. Yakın köylerdeki yağmalama baskınlarında ise 38 sivilin öldüğü, onlarca kişinin ise kaçırıldığı belirtildi.
Ertesi gün, RSF'nin Hilat Hamid köyüne düzenlediği ikinci saldırıda en az 46 kişinin, hamile kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere açıklandı.
Bu köylerin hiçbir askeri hedef barındırmadığı, tamamen sivillere yönelik saldırılar olduğu vurgulanarak, bu eylemlerin uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğu bildirildi.
BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), şiddetin yoğunlaşması sonucu 3 binden fazla sivilin Shag Alnom ve al‑Kordi köylerinden kaçmak zorunda kaldığını bildirdi.
İnsan hakları örgütleri; RSF’yi savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım işlemekle suçladı. Saldırılarda yağmalama kampanyaları da yapıldığı kaydedildi. RSF yönetimi ise sorumluların adalete teslim edileceğini açıklamakla yetindi.
RSF ile Sudan ordusu, Nisan 2023’te başlayan iç savaşta ülkenin merkez ve doğusuna karşı hakimiyet kurmaya çalışıyor. RSF, batı bölgelerinde, özellikle Kuzey Kordofan’da kontrol sağlamaya çalışıyor.
Bu iç savaş, milyonlarca kişinin yerinden olmasına, kıtlık ve kolera gibi insani felaketlere yol açarak dünyanın en kötü insani krizlerinden birine neden oldu.