News-1

Sıcak Bölgeler

Gazze Kıtlığın Eşiğinde: BM, “İsrail Sivilleri Aç Bırakıyor” Uyarısı Yaptı

BM ve Sınır Tanımayan Doktorlar, kuşatma altındaki Gazze'de bebek ölümlerinin arttığını ve açlığın felakete dönüştüğünü duyurdu

Eklenme: 21.07.2025 12:45:21
Bu Haberi
Paylaş

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail’i Gazze Şeridi’ne gıda ve ilaç girişini engelleyerek sivil nüfusu, aralarında 1 milyon çocuğun da bulunduğu insanları “aç bırakmakla” suçladı.

Pazar günü yapılan açıklamada, UNRWA İsrail'e kuşatmayı sonlandırma ve insani yardımın engelsiz şekilde bölgeye ulaşmasına izin verme çağrısında bulundu. ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Fonu (GHF) tarafından kurulan askerî korumalı dağıtım noktalarında, yardıma ulaşmaya çalışan sivillerin İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldüğü belirtildi.

Filistin kamu sağlığı otoriteleri, GHF’nin şubat ayında kurulmasından bu yana yaklaşık 900 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BEBEKLER AÇLIKTAN ÖLÜYOR

Gazze Sivil Savunma Ajansı, Pazar günü yaptığı açıklamada, açlıktan kaynaklanan bebek ölümlerinin artış gösterdiğini duyurdu. Kurum sözcüsü Mahmud Bassal, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu yürek burkan vakalar doğrudan bombardımanla değil; açlık, mama eksikliği ve temel sağlık hizmetlerinin yokluğuyla oluştu,” dedi. Sadece son bir haftada en az üç bebeğin açlık nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki ailelerin "felaket boyutunda açlıkla" karşı karşıya olduğunu, çocukların “göz göre göre eridiğini” ve bazıların yardım ulaşmadan önce öldüğünü bildirdi. OCHA, sosyal medya platformu X üzerinden yayımladığı açıklamada, yiyecek arayan sivillere ateş açıldığını belirterek, yaşananları “vicdansızlık” olarak tanımladı.

Dünya Gıda Programı (WFP), bu ay başında yaptığı açıklamada, Gazze nüfusunun üçte birinin günlerce yemek yemediğini ve binlerce kişinin felaket düzeyde açlıkla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Kurum, acil ateşkes ve engelsiz insani yardım erişimi çağrısını yineledi.

“BİLİNMEYENE DOĞRU İLERLİYORUZ”

Gazze'deki tıbbi personel ise durumun giderek kötüleştiğini söylüyor. Gazze Tıbbi Yardım Derneği Direktörü Dr. Muhammed Ebu Afash, Al Jazeera Arabic’e verdiği demeçte, “Yetersiz beslenme çocuklar arasında rekor seviyelere ulaştı. Kadınlar ve çocuklar açlıktan bayılıyor. Açlık herkesi etkiliyor. Önümüzdeki günler, gıda girişine izin verilmezse felaket olabilir,” dedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, savaş boyunca en az 71 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti, 60 bin çocuk ise yetersiz beslenme belirtileri gösteriyor.

Pazar günü yapılan ek bir açıklamada ise son 24 saat içinde açlıktan 18 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bu kişiler arasında özel bakıma muhtaç bir Filistinlinin de bulunduğu belirtildi.

“ÇOCUKLAR AÇLIKTAN AĞLIYOR”

Gazze'nin orta kesiminde yerinden edilmiş bir baba olan Ziyad Musleh, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Biz ölüyoruz, çocuklarımız ölüyor ve bunu durdurmak için elimizden hiçbir şey gelmiyor. Çocuklarımız yiyecek için ağlıyor ve çığlık atıyor. Açlıkla, acıyla ve boş mideyle uykuya dalıyorlar. Hiçbir şekilde yiyecek bulamıyoruz,” dedi.

Birleşmiş Milletler heyetiyle birlikte Gazze’yi ziyaret eden Dünya Gıda Programı Direktörü Carl Skau, yaşanan insani felaketi “hayatımda gördüğüm en kötü durum” sözleriyle tanımladı. Skau, bölgede tanıştığı bir babanın sadece iki ayda 25 kilo kaybettiğini belirterek, “İnsanlar açlıktan kırılırken, sınırın hemen ötesinde yiyecek yığılı duruyor,” ifadelerini kullandı.

Mart ayında altı haftalık ateşkesin sona ermesinden bu yana İsrail, Gazze’ye yönelik ağır bir abluka uyguluyor. Mayıs ayının sonlarından itibaren sınırlı miktarda yardım girişi olsa da, ateşkes döneminde biriken stokların tükenmesiyle bölge, savaşın başlangıcından bu yana en şiddetli kıtlıkla karşı karşıya kaldı.

YENİ DOĞANLAR RİSK ALTINDA

Özellikle hamile kadınlar ve yeni doğan bebekler açısından durum oldukça endişe verici. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze'deki kliniklerde malnütrisyon vakalarında rekor seviyelere ulaşıldığını açıkladı. Kurumdan Dr. Joanne Perry, “Hamile kadınlar arasında yaygın malnütrisyon nedeniyle birçok bebek prematüre doğuyor,” dedi.

Dr. Perry ayrıca yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bir kuvözde beş bebeğin birden tutulduğunu belirtti. “Protein eksikliği nedeniyle yaralar iyileşmiyor, enfeksiyonlar uzun süre geçmiyor. Bu yaşananlar tam anlamıyla bir kriz,” dedi.