Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır hattında perşembe günü başlayan silahlı çatışmalar ikinci gününde de şiddetlenerek devam ediyor. İki ülkenin orduları arasında artan gerilim nedeniyle on binlerce sivil güvenli bölgelere tahliye edildi.
Eklenme: 25.07.2025 11:37:19Tayland Sağlık Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada, sınırdaki dört eyalette 58 binden fazla kişinin evlerinden ayrılarak geçici barınma alanlarına yerleştirildiğini bildirdi. Tayland İçişleri Bakanlığı ise bu sayının 100 bini aştığını ve yaklaşık 300 geçici konaklama merkezi kurulduğunu açıkladı. Kamboçya tarafında da sınıra yakın bölgelerde yaşayan 4 binden fazla kişi tahliye edildi.
Sivil halkın güvenliğini sağlamak amacıyla her iki ülkede de tahliye çalışmaları sürerken, yerinden edilen birçok aile okullar, camiler ve kamu binalarına dönüştürülen geçici merkezlerde barınmaya başladı. Taylandlı yetkililer, acil sağlık ve gıda desteğinin sağlanması için bölgeye mobil ekipler yönlendirdiklerini duyurdu.
Çatışmalarda şimdiye kadar Tayland tarafından bir asker ile 13 sivilin hayatını kaybettiği, 14 asker ve 32 sivilin de yaralandığı belirtildi. Kamboçya tarafı ise ilk can kaybı haberini cuma günü duyurdu. Taraflar birbirlerini roket, top ve hafif silahlarla hedef almakla suçluyor.
Tayland ordusu, Kamboçya’nın sınır hattındaki bazı sivil yerleşimlere Grad çoklu roketatarlarla saldırı düzenlediğini öne sürdü. Tayland Kara Kuvvetleri, sivillere yönelik uzun menzilli topçu atışlarını “savaş suçu” olarak nitelendirdi.
Tayland - Kamboçya Arası Çatışmalar Sürüyor!
— Afroasya Today (@afroasyatoday) July 25, 2025
⚫️Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır hattında perşembe günü başlayan silahlı çatışmalar ikinci gününde de şiddetlenerek devam ediyor.
⚫️İki ülkenin orduları arasında artan gerilim nedeniyle on binlerce sivil güvenli bölgelere… pic.twitter.com/lHjt0AUW0R
Çatışmaların fitilini ise perşembe günü yaşanan bir mayın patlaması ateşledi. Patlama sonucu beş Tayland askerinin yaralandığı, birinin bacağını kaybettiği bildirildi. Tayland, bu mayınların Kamboçya tarafından sonradan yerleştirildiğini savundu. Ancak Kamboçya tarafı, söz konusu mayınların eski çatışmaların kalıntısı olduğunu belirterek iddiaları reddetti.
Her iki ülke de çatışmalar öncesinde birbirlerini insansız hava araçları kullanarak keşif yapmakla suçladı. İddiaya göre bu adımların ardından karşılıklı topçu atışları başladı.
Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nikorndej Balankura, Kamboçya’nın roket saldırılarına “meşru müdafaa” kapsamında hava operasyonlarıyla yanıt verildiğini duyurdu. Açıklamaya göre, operasyonlarda ABD yapımı F-16 savaş uçakları da kullanıldı.
Kamboçya Savunma Bakanlığı ise yalnızca askeri hedeflerin vurulduğunu savundu. Korgeneral Maly Socheata, “Tayland’ın tehditleri karşısında topraklarımızı korumaktan başka çaremiz yok” dedi.
Kamboçya Başbakanı Hun Manet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne acil toplantı çağrısı yaparak Tayland’ın “saldırgan tutumunun” durdurulmasını talep etti. Konseyin New York’taki toplantısı için hazırlık yapıldığı öğrenildi.
Tayland ise üçüncü tarafların arabuluculuğunu reddederek, Kamboçya ile doğrudan müzakerelerle çözüm arayışı içinde olduklarını bildirdi. Ancak iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığının uzun geçmişi göz önüne alındığında, gerginliğin kısa sürede düşmesi beklenmiyor.