News-1

Gündem

Lübnan 12. Turda Yine Cumhurbaşkanını Seçemedi

Lübnan'da 8 aydır sonuç alınamayan cumhurbaşkanı seçiminde Mecliste yapılan 12. oturumda da hiçbir aday yeterli oyu alamadı.

Eklenme: 15.06.2023 11:08:12 | Güncelleme: 15.06.2023 11:10:10
Bu Haberi
Paylaş

Lübnan Meclisi, 31 Ekim 2022 tarihinde görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un yerine gelecek kişiyi belirlemek için bir toplantı düzenledi. Toplantıya 128 milletvekili tam kadro katıldı.

Cumhurbaşkanı adayları arasında yer alan eski Maliye Bakanı Cihad Azur, 59 oy alırken, Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye 51 oy aldı. Ziyad Barud ise 7 oy alırken, Joseph Aoun yalnızca 1 oy elde etti. 10 oy ise geçersiz sayıldı.

Sonuçlara göre, hiçbir aday gerekli olan oy sayısının üçte ikisini elde edemedi ve Cumhurbaşkanı seçilemedi.

Meclis Başkanı Nebih Berri, 13. oturumun ne zaman yapılacağı konusunda bir açıklama yapmadı.

Hizbullah ve müttefikleri, Franciyye'yi desteklerken, ülkedeki üç önemli Hristiyan partisi olan Lübnan Güçleri, Ketaib Partisi, Özgür Yurtseverler Hareketi ve Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi ile bazı Sünni ve bağımsız muhalif milletvekilleri ise Azur'u destekliyor.

1 YILI AŞKIN SÜREDİR HÜKÜMET KURULAMADI

Lübnan Meclisi, yeni Cumhurbaşkanını seçmek için ilk oturumunu 29 Eylül 2022'de gerçekleştirmişti.

Öte yandan, Mayıs 2022'den bu yana Lübnan'da hükümet kurulamadı. Lübnan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı nihai sonuçlara göre, hiçbir siyasi parti 128 sandalyeli parlamentoda tek başına hükümeti kurmak için gereken 64 sandalyeye ulaşamadı.

Lübnan'daki siyasi sistem, mezheplere dayalı bir dağılımı zorunlu kılan 1975-1989 Lübnan iç savaşı sonrasında imzalanan Taif Anlaşması gereğince belirleniyor. Bu anlaşmaya göre, parlamentoda 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 34 Maruni Hristiyan, 14 Grek Ortodoks, 8 Grek Katolik, 1 Evanjelik, 1 Ermeni Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 2 Alevi ve 1 Hristiyan azınlık sandalyesi bulunuyor.

Ayrıca, aynı anlaşma gereği, parlamento başkanının Şii, başbakanın Sünni ve cumhurbaşkanının Maruni Hristiyan olması gerekiyor.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR OLAY

Lübnan'da yaşanan bu durum, geçtiğimiz yıl içinde yaşanan olaylara benzeri görülmemiş bir örnek teşkil ediyor. Çünkü hükümetin kurulamadığı ülkede 31 Ekim 2022'den bu yana Cumhurbaşkanı bulunmuyor.

2016 yılında Hizbullah'ın desteğiyle seçilen Şii ve İran destekli Cumhurbaşkanı Michel Aoun, görev süresi sona ermeden bir gün önce, 30 Ekim'de Necib Mikati liderliğindeki geçici hükümetin istifasını kabul ettiğini duyurdu. Aoun'a göre, geçici hükümetin görevde olması ve parlamentodan güvenoyu alamaması, hükümetin Cumhurbaşkanı'nın görevlerini üstlenemeyeceği anlamına geliyordu.

Ancak, Aoun'un görevi bırakmasından bu yana yapılan oturumların hiçbirinde henüz 3'te 2 çoğunluk sağlanamadı ve yerine geçecek kişi seçilemedi.

Bu süreçte Lübnan'da hükümet kurulabilmesi için çeşitli parti ve bloklar arasında koalisyon görüşmeleri devam ediyor. Ancak, hükümetin kurulması ve yeni Cumhurbaşkanının seçilmesi beklenen belirsizlik devam ediyor."