News-1

Gündem

Afrikalı Liderlerden Ukrayna ve Rusya Turu

Güney Afrika, Senegal, Komor Adaları, Uganda, Zambiya ve Kongo Cumhuriyeti'nden temsilciler içeren heyet, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin ile görüşmek üzere yola çıktı. Afrikalı liderler, Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili farklı görüşlerini dile getirecek ve 'güven artıran önlemler' önerilecek.

Eklenme: 16.06.2023 14:42:22 | Güncelleme: 16.06.2023 14:43:02
Bu Haberi
Paylaş

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa liderliğindeki heyet, Ukrayna ve Rusya'ya yapacakları ziyaret için yola çıktı. Mısır, Senegal, Komor Adaları, Uganda, Zambiya ve Kongo Cumhuriyeti'nden üst düzey temsilcilerin yer aldığı heyette, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Zambiya Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema ve Komorlar Cumhurbaşkanı Azali Assoumani gibi önemli liderler de bulunuyor.

Afrikalı liderler, bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşecek ve yarın ise Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek. Afrika ülkeleri, Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili farklı görüşlere sahip. Güney Afrika ve Uganda, Rusya'ya daha yakın duruş sergilerken, Zambiya ve Komorlar Batı'ya daha yakın bir politika izliyor. Mısır, Senegal ve Kongo-Brazzaville ise tarafsız bir tutum sergiliyor.

UKRAYNA İLE RUSYA ARASINDA ARABULUCUK

Reuters haber ajansı, Afrikalı liderlerin ziyaretleri sırasında arabuluculuk yapmak için 'güven artıran önlemler' önerilebileceğini bildirdi. Bu önlemler arasında, Rus askerlerinin Ukrayna'dan geri çekilmesi, Belarus'tan taktik nükleer silahların kaldırılması, Putin'e yönelik Uluslararası Ceza Mahkemesi tutuklama emrinin askıya alınması ve yaptırımların hafifletilmesi gibi tedbirler yer alıyor.

GIDA KRİZİNDEN EN ÇOK AFRİKA ETKİLENDİ

Afrika ülkeleri, tahıl ve gıda krizinden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. Bu ziyaretler, gıda tedariğini etkileyen savaşın yarattığı sorunlara çözüm bulmayı amaçlayabilir. Putin'in, dünyanın en yoksul ülkelerine ücretsiz tahıl tedarik etme konusundaki açıklamaları da dikkat çekiyor.