News-1

Gündem

ABD'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Teşekkür

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Tüm dünya, Karadeniz Tahıl Girişimi'nden faydalandı. Bu girişimin devam etmesindeki liderliği dolayısıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettarız" dedi.

Eklenme: 21.06.2023 11:18:55
Bu Haberi
Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Dış Basın Merkezi'nde yapılan bir açıklamada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki liderliği dolayısıyla minnettar olduklarını ifade etti.

"ERDOĞAN'A MİNNETTARIZ"

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin, 18 Temmuz'da sona ermesi beklenen süresinin uzatılmayacağı yönündeki Rusya'nın açıklamalarıyla ilgili talihsiz bir durum olacağını ifade eden Kirby; anlaşmanın süresinin uzatılmasını umduklarını ve BM ile Erdoğan'ın çabalarını desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliği sayesinde bu girişimin tüm dünyaya fayda sağladığını belirtti.

SURİYE'DE PKK ISRARI DEVAM EDİYOR

Kirby ayrıca, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde PKK/PYD/YPG'ye yönelik operasyonlarına da değinerek, Türkiye'nin sınırlarında meşru güvenlik kaygıları olduğunu ve bu kaygıları anladıklarını belirtti. Kirby, ABD'nin Suriye'de DEAŞ hedeflerine karşı mücadele için Suriye Demokratik Güçleri ile işbirliği yaptığını söyledi ve Türkiye'nin ABD'nin faaliyetlerini anlamasının önemli olduğunu vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PUTİN'LE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sürdürülmesinin küresel gıda krizini önlemede hayati bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca Erdoğan, Birleşmiş Milletler ile Rus tahıl ve gübresinin ihracatına yönelik engellerin kaldırılması için yapılan istişarelerin devamını umduğunu ifade etti ve Türkiye'nin adil barışın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.

KARADENİZ TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün uzatılan anlaşmanın, 18 Mart'ta yeniden uzatılmasına karar verilmişti.

18 Temmuz'da süresi dolacak anlaşmaya ilgili Rus yetkililer, bunun uzatılması için bir olasılık görmediklerini söylemişti.