News-1

Gündem

Tahıl Anlaşmasının Sona Ermesi Küresel Gıda Krizini Tetikliyor

Rusya Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Karadeniz'deki Rus savaş gemilerini geçerek üç Ukrayna limanından tahıl ihraç etmesine izin veren bir savaş zamanı anlaşmasına katılımını sonlandırdığını duyurdu.

Eklenme: 18.07.2023 14:51:55 | Güncelleme: 18.07.2023 14:52:51
Bu Haberi
Paylaş

Türkiye ve Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşına rağmen Ukrayna'dan tahıl sevk edilmesine izin veren anlaşmaya arabuluculuk yaptı. İhraç edilen tahılın çoğu, Afrika, Orta Doğu ve Asya'daki yoksul ülkelere sevk ediliyordu. Dört ayda bir uzatılan ve şuana dek üç kez yenilenen anlaşma geçtiğimiz gün Rusya tarafının çekilmesi ile son buldu.

Koşullarının sağlanması durumunda anlaşmanın yeniden başlayacağını kaydeden Moskova, başta ABD olmak üzere Batı’nın ödemeler ve sigorta işlemleri gibi alanlarda uygulanan yaptırımları esnetmesi için baskıyı artırmayı amaçlıyor.

Dökme yük gemileri, 10 Nisan 2023'te Ukrayna'nın Odessa limanının tahıl terminaline yanaştı.

Tahıl ürünleri ile gübrenin İstanbul'da denetlenerek dünya pazarlarına sunulmasına izin veren anlaşma, gıda güvenliği konusundaki gerilimin düşmesini sağlamıştı. 32 milyon tondan fazla tahıl dünya pazarlarına taşınarak küresel emtia fiyatlarını savaş öncesi döneme indirmişti.

Kürsel ticaret ve gıda uzmanları anlaşmanın sona ermesini "Tahıl koridorunun kapanması, daha ucuz olan Ukrayna buğdayını tedarik eden ülkeler için bir darbe" olarak niteliyor.

Ayrıca BM Dünya Gıda Programı, Ukrayna'dan gelen tahılın ihtiyacı olanlara gıda dağıtma çabalarında önemli bir rol oynadığını söylüyor. BM ajansı, tahıl girişiminin Afganistan, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ve Yemen de dahil olmak üzere dünya çapında açlığı gidermek için 725.200 tondan fazla tahıl göndermesine izin verdiğini bildirdi.