News-1

Gündem

Cunta Yönetimi Destekçileri Nijer'de Sokaklara Döküldü

Nijer'de gerçekleşen darbenin ardından ordu destekcileri başkent sokaklarında yürüdü, ülkenin eski sömürgeci gücünü kınayan halk Fransız büyükelçiliğinin kapısını ateşe verdi.

Eklenme: 31.07.2023 12:05:45 | Güncelleme: 31.07.2023 12:08:18
Bu Haberi
Paylaş

Olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazar günü yaptığı açıklamada, Fransa'ya ve çıkarlarına yönelik saldırılara müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti. Fransız vatandaşlarına, orduya, diplomatlara ve Fransız yetkililere saldıran herkes anında karşılık görecektir” dedi.

Cunta yanlısı göstericiler Fransız büyükelçiliği önünde toplandı

1960 yılına kadar Fransız sömürgesi olan Nijer, bölgede Batı'nın son güvenilir ortağı olarak görülüyordu. Nijer ile birlikte bölgede ortak operasyonlar yürüten Fransa'nın ülkede 1500 askeri bulunuyor.

Pazar günü Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu toplantısında, Nijer ile ilişkilerin askıya alındığı ve Başkan Mohamed Bazoum'un bir hafta içinde göreve dönmemesi halinde güç kullanımına izin verildiği bildirildi. Afrika Birliği, Nijer'deki askeri hükümete, demokratik olarak seçilmiş hükümeti yeniden kurması için 15 günlük bir ültimatom verdi.

Öte yandan Rus paralı asker grubu Wagner ise darbeyi bir başarı olarak tanımladı.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'nin Wagner ile bağlantılı Telegram hesabında, "Nijer'de yaşananlar, Nijer halkının sömürgecilerle mücadelesinden başka bir şey değildir" dediği aktarıldı.

Nijeryalılar yürüyüşe katıldı

Başkent Niamey'de ki gösterilere halk Nijer bayraklarının yanı sıra Rusya bayrakları ile de katılarak, "Kahrolsun Fransa, çok yaşa Putin" pankartlarını taşıdı.

Nijer ordusu mensupları 27 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirdikleri darbede Devlet başkanı Mohamed Bazoum'u görevden aldıklarını duyurdular. Darbenin başındaki ism olan General Abdourahmane Tchiani ise geçtiğimiz Cuma günü kendisini ülkenin yeni lideri olarak ilan etti.

Niger coup: General Abdourahmane Tchiani declares himself new leader and  asks for support | World News | Sky News

Tchiani yaptığı açıklamada, "Kötüleşen güvenlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle askerlerin iktidarı ele geçirdiğini" söyledi.

Nijer'in küresel müttefiklerine de hitap eden Tchiani, ülkenin tüm uluslararası taahhütlerine ve insan haklarına saygı duyacağını söyledi.