News-1

Gündem

Filistin'de Ulusal Birlik İçin Uzlaşma Komitesi Kuruldu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas lideri İsmail Haniye, geçtiğimiz Pazar günü Mısır'ın El Alameyn kentinde bir araya geldi.

Eklenme: 31.07.2023 13:37:48 | Güncelleme: 31.07.2023 14:41:58
Bu Haberi
Paylaş

Mısır'da bir araya gelen liderler, uzlaşma için bir komite kurmaya karar verdiler. Son uzlaşma girişimi, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki paralel Hamas hükümetleri ile işgal altındaki Batı Şeria'nın Filistin yönetimindeki bölgelerini yöneten - Abbas'ın El Fetih hareketi tarafından kontrol edilen - Filistin Otoritesinin arasındaki uçurumu kapatmayı amaçlıyor.

Abbas görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, istenen hedeflere en kısa sürede ulaşmasını umduklarını belirterek diyaloğu sürmenin en önemli adım olduğunu belirterek, "diyaloğu sürdürmek, bölünmeleri sona erdirmek ve Filistin ulusal birliğini sağlamak için bir komite kurulduğunu" duyurdu.

Abbas, "Tek devlete, tek sisteme, tek hukuka ve tek meşru orduya dönmeliyiz" dedi.

Hamas Lideri İsmail Hadiye ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “özgür demokratik seçimler temelinde yeni, kapsayıcı bir parlamento oluşturulmalı” dedi.

FKÖ REFORMU ÇAĞRISI

Abbas'tan daha sonra yapılan bir açıklamada, "yakında Mısır'da 17 yıllık ayrılığın sona erdiğini" ve "Filistin ulusal birliğine dönüşü" duyurmak için yapılacak bir toplantıyı umduğunu söyledi.

Pazar günü Haniyeh, Filistin devletini destekleyen çatı kurum olan “Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yeniden yapılandırılması” çağrısında bulundu. FKÖ, Filistinli siyasi grupların çoğunu içerir, ancak Hamas veya İslami Cihat'ı içermez.

Abbas, FKÖ'nün "Filistin halkının tek meşru temsilcisi" olduğunu söyledi.

Abbas, "Hiçbir Filistinlinin bu örgüt ve onun ulusal ve siyasi programı hakkında çekinceleri olması caiz değildir" dedi. Daha doğrusu halkımızın en önemli kazanımlarından biri olarak görüldüğü için oybirliğiyle sahip çıkılması gerekiyor” dedi.

İki lider, beş yıllık bir aradan sonra en son geçen Temmuz ayında Cezayir'de resmi olarak bir araya gelmişti.

İŞGALCİ ZULMÜ ARTTI

Pazar günkü toplantı, İsrail-Filistin ihtilafında, özellikle İsrail'in 1967 Ortadoğu savaşından bu yana işgal ettiği Batı Şeria'da, şiddetin yeniden canlandığı bir dönemde geldi.

Sadece bu yıl 200'den fazla Filistinli İsrail güçleri tarafından öldürüldü.

Yetkililer , 2023'ün, Birleşmiş Milletler'in ölümleri takip etmeye başladığı 2005'ten bu yana Batı Şeria'daki Filistinliler için en ölümcül yıl olma yolunda ilerlediği konusunda uyardı.