Güney Afrika’nın işgalci İsrail’e karşı başlattığı dava sürecinde, Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ) sunduğu kanıtlarla, İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediğini kanıtlama çalışmaları devam ediyor. Onlarca yetkili ve hukukçunun hazırladığı kapsamlı dosyada, işgalci İsrail liderlerinin açıklamaları ve bölgedeki askeri eylemler soykırım niyeti olarak değerlendiriliyor.
Eklenme: 28.10.2024 16:02:35 | Güncelleme: 29.10.2024 15:48:57KANIT DOSYASI HAZIRLANDI
Güney Afrika, ICJ'ye 500 sayfalık detaylı bir kanıt dosyası sunarak İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri eylemlerini, soykırım suçu işlediği iddiasıyla incelemeye aldırmak istiyor. Güney Afrika’nın Lahey Büyükelçisi Vusi Madonsela, El Cezire’ye verdiği röportajda “Elimizde çok fazla kanıt var” ifadesini kullandı.
İŞGALCİ İSRAİL’İN AÇIKLAMALARI SOYKIRIM NİYETİ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR
Güney Afrika, işgalci İsrail yetkililerinin Gazze’yi “boşaltmak” ve Yahudi yerleşim birimleri kurmak istediklerine dair açıklamalarını “soykırım niyetinin kanıtı” olarak gösteriyor. Örneğin, Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in “Buradan gidin, başka ülkelere yerleşin” ya da “Gazze’de masum insan yok” gibi ifadeleri ve Gazze’deki Filistinlilerin göçe zorlanması gibi söylemler, soykırım davasında kanıt dayanakları arasında.
ULUSLARARASI BİR İLK OLABİLİR
Uzmanlara göre, eğer ICJ soykırım suçlamasını kabul ederse, bu karar devletler arası soykırım davaları açısından uluslararası bir ilk olacak. Daha önce de soykırım suçları ile açılmış davalar bulunmakla birlikte bu davaların hepsi geriye dönük olarak açılmış ve kanıtlanmış davalar olarak tarihe geçmişti. Srebrenitsa ve Ruanda soykırımlarında olduğu gibi geriye dönük değil, soykırım yaşanırken uluslararası bir mahkemeye başvurulması eşi benzeri görülmemiş bir durum olarak dikkat çekiyor.
Tüm bunların yanı sıra Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, konuyla ilgili açıklamasında, “Filistin’deki katliamı dünya seyredemez,” diyerek Güney Afrika’nın Filistin davasına desteğini yineledi.
MAHKEMENİN KARAR SÜRECİ
ICJ’nin bu iddiaları inceleme sürecinin yıllar sürmesi bekleniyor. Güney Afrika, işgalci İsrail’in Filistin’e yönelik eylemlerinin savaş suçu olarak görülmesinin ötesine geçerek, soykırım niyeti taşıdığını kanıtlamayı hedefliyor. ICJ’den karar çıkması halinde, uluslararası toplumda İsrail’e yönelik yaptırımlar ve silah ambargoları gibi önlemler alınabileceği değerlendiriliyor.
SONUÇLARIN GLOBAL ETKİSİ OLABİLİR
Davanın, uluslararası hukuk açısından soykırımın önlenmesi için emsal teşkil etmesi umuluyor. Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, davanın Filistin’in kaderini ve uluslararası toplumun insan hakları ihlallerine karşı duruşunu değiştirebileceğini belirtti.
Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail'in soykırımdan suçlu olduğunu kağıt üzerinde kanıtlaması için Pazartesi gününe kadar süre verdi. Ancak uluslararası hukuk uzmanları bu durumu "neredeyse kanıtlanamaz" olarak niteliyor.