News-1

Afrika

Afrika’daki Sömürü Düzeni Çöken Fransa Yeni Arayışa Çıktı

Afrika'da etkisini giderek yitiren Emmanuel Macron yönetiminde ki Fransa, 'Yeni Afrika' adını verdiği bir plan ile sömürgecilik geçmişini unutturmaya çalışırken istediği sonuçları alamıyor.

Eklenme: 08.03.2023 11:50:51
Bu Haberi
Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Gabon, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden (KDC) oluşan 4 ülkeyi kapsayan Afrika turu hüsranla sonuçlandı. Kıta ile ilişkilerde vadedilen “yenilenmeyi” sağlayamayı amaçlayan çalışmaya "Yeni Afrika" ismi verilirken, Macron, Afrika ile kurduğu ilişkiler için kullanılan “Françafrique” döneminin artık sona erdiğini belirtmişti, ancak bu söylem kıtada aynı karşılığı bulmadı.

Afrikalı uzman ve sivil toplum kuruluşlarına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Afrika'yı hor görmeye devam ediyor ve ataerkil bir dil kullanıyor. Öte yandan “AfricTivistes”in de kurucusu Cheikh Fall, kıtada yükselen tam bağımsızlık çağrılarının artması dolayısıyla Macron’un bu turu yapmaya mecbur kaldığını vurguladı.

Siyahi Afrika Savunma Birliği’nin (LDNA) kurucusu ve başkanı Egountchi Behanzin de “Françafrique çağını” ancak Afrikalıların sona erdirebileceğini dile getirerek, Fransa’nın, geleceğinin Afrika’da olduğunu bildiğini ancak kıtada güçlenen Pan-Afrikan hareketler dolayısıyla kıtada hiçbir zaman eski statüsüne kavuşamayacağını vurgulayarak, Afrikalıların artık Fransa’yı “kovmaya” hazır olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında ise Mali hükümeti, Fransa'nın "Mali'yi kimsenin Malililerden daha iyi sevemeyeceğini anlaması " gerektiğini vurgulayarak, Başkan Macron'u Mali'ye karşı "neokolonyal ve tepeden bakan tutumlarını" terk etmeye çağırdı.

Öte yandan Fransa'nın Fas ile olan ilişkilerinde de gerginlik devam ediyor. Bir çok siyasi uzman, Avrupa Parlamentosu'nun 19 Ocak'ta Fas'a karşı aldığı düşmanca karardan Fransa'nın sorumlu olduğuna inanıyor.

Son olaraksa geçtiğimiz günlerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde düzenlenen ortak basın toplantısında Felix Tshisekedi, Fransa’nın ve Batı'nın Afrika ülkelerine saygı duyması, buyurgan tavrı terk etmesi ve gerçek ortaklar gibi davranması gerektiğini vurgulayarak, "Bize babamız gibi değil, farklı bir şekilde bakın." ifadesini kullandı. Basın toplantısı esnasında iki liderin birbirlerine karşı sert tutumuda kameralara yansımıştı.